Kina ima više brodova
55

Američki ministar kazao da se njihova mornarica ne može takmičiti sa kineskom u brodogradnji

F. H.
Kineski nosač aviona (Foto: Shutterstock)
Kineski nosač aviona (Foto: Shutterstock)
Kineska mornarica ima značajne prednosti u odnosu na svog američkog suparnika, uključujući veću flotu i veći kapacitet za izgradnju brodova, rekao je američki ministar mornarice Carlos Del Toro.

Govoreći u Nacionalnom novinarskom klubu u Washingtonu, američki ministar mornarice Carlos Del Toro rekao je da Kina "dosljedno pokušava narušiti pomorski suverenitet i ekonomsko blagostanje drugih nacija, uključujući naše saveznike u Južnom kineskom moru i drugdje."

"Sada imaju veću flotu pa tu flotu raspoređuju globalno", rekao je, dodajući da Washington kao odgovor mora unaprijediti američku flotu.

"Trebamo veću mornaricu, trebamo više brodova u budućnosti, modernije brodove u budućnosti, posebno one koji mogu odgovoriti na tu prijetnju", rekao je.

Mornarica Kineske narodnooslobodilačke vojske mogla bi imati do 400 brodova u narednim godinama, rekao je ministar mornarice u odnosu na oko 340 sada.

U međuvremenu, američka flota broji manje od 300 brodova.

Prema Navigacijskom planu američke mornarice za 2022. objavljenom prošlog ljeta, cilj Pentagona je imati 350 brodova s posadom do 2045. što je još uvijek znatno manje od projekcije za kinesku flotu.

Međutim, prije nego što se taj cilj ispuni, očekuje se da će se američka flota smanjiti jer se stariji brodovi povlače iz upotrebe, navodi se u novembarskom izvještaju Ureda za budžet američkog Kongresa.

Del Toro je u utorak rekao da se američka mornarička brodogradilišta ne mogu mjeriti s proizvodnjom kineskih. Kao i kod veličine flote, radi se o brojevima.

“Imaju 13 brodogradilišta, u nekim slučajevima njihovo brodogradilište ima više kapaciteta – jedno brodogradilište ima više kapaciteta nego sva naša brodogradilišta zajedno. To predstavlja stvarnu prijetnju”, ustvrdio je.

Del Toro nije dao pregled tih brodogradilišta, ali kineski i zapadni izvještaji kažu da Kina ima šest velikih i dva manja brodogradilišta koja grade mornaričke brodove.

U SAD-u sedam brodogradilišta proizvodi brodove velikog i dubokog gaza za američku mornaricu i obalnu stražu, navodi se u oktobarskom izvještaju Brenta Sadlera iz Centra za nacionalnu odbranu.

Bez obzira na broj brodogradilišta, njima su potrebni radnici, a Del Toro kaže da Kina tu ima brojčanu prednost, uglavnom zato što nema ograničenja, propisa i ekonomskih pritisaka koji utječu na rad u SAD-u.

Jedan veliki američki problem je pronalaženje kvalifiikovane radne snage, rekao je.

"[K]ada imate nezaposlenost manju od 4 posto, pravi je izazov bilo da pokušavate pronaći radnike za restoran ili za brodogradilište", rekao je šef mornarice.

Također je rekao da Kina može činiti stvari koje SAD ne može.

"Oni su komunistička zemlja, nemaju pravila kojih se pridržavaju", rekao je.

"Oni koriste robovski rad u izgradnji svojih brodova, tačno - to nije način na koji bismo trebali poslovati, ali to je ono protiv čega se susrećemo, tako da predstavlja značajnu prednost", ustvrdio je.

Del Toro nije dao konkretne podatke koji bi potkrijepili optužbe o ropskom radu, a analitičari sumnjaju da će Kina zaista koristiti robovski rad.

"Kina ima vrlo veliki fond raspoložive radne snage i ne bi imalo smisla koristiti robovsku radnu snagu u visokotehnološkom sektoru od vitalnog značaja za njihovu nacionalnu sigurnost", rekao je Blake Herzinger, nerezidentni saradnik i stručnjak za odbrambenu politiku Indo-Pacifika American Enterprise Institute.

Herzinger je rekao da su takvi komentari šefa mornarice indikativni za obrazac u kojem je pozornost SAD-a stavljena na krivo mjesto – na štetu američkih sposobnosti.

"Ovo se nažalost čini uobičajenim, da vodstvo mornarice baca kamenje na stvarne ili izmišljene greške u kineskoj brodogradnji, umjesto da se obračuna s američkim neuspjesima tokom dva desetljeća u konceptualizaciji, projektiranju i izgradnji brodova za vlastitu mornaricu", rekao je Herzinger.

Prema izvještaju Istraživačke službe američkog Kongresa iz novembra, američka je mornarica poduzela korake kako bi riješila jaz s Kinom, uključujući dodjeljivanje većeg dijela svoje flote Pacifiku i korištenje novijih i sposobnijih brodova u pacifičkim ulogama.

Del Toro je u utorak rekao da SAD zadržava jednu veliku prednost u odnosu na Kinu, a da su to njihovi ljudi

“U mnogočemu su naši brodograditelji bolji brodograditelji, zato imamo moderniju, sposobniju, ubojitiju mornaricu od njih”, rekao je.

"Postoji fundamentalna razlika u tome kako obučavamo naše marince i naše mornare i naše vojnike i naše pilote i naše svemirske snage u ovoj zemlji koja nam daje inherentnu prednost u odnosu na sve što Kinezi mogu ponuditi," zaključio je optimistično Del Toro, prenosi CNN.