Teške optužbe
1

Američki mediji: Sjeverna Koreja pojačala proizvodnju obogaćenog uranijuma

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američke obavještajne agencije vjeruju da je Sjeverna Koreja u proteklih nekoliko mjeseci na više tajnih lokacija povećala proizvodnju nuklearnog goriva za atomsko naoružanje i da će možda pokušati da to sakrije dok bude tražila ustupke od SAD, javili su danas američki mediji.

Američka medijska kuća NBC ocijenjuje da je posljednja procjena obavještajnih službi suprotna od osjećanja koje je izrazio predsjednik Donald Trump koji je nakon sastanka 12. juna sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom poručio "da od Sjeverne Koreje više ne postoji nuklearna prijetnja".

U svom izvještaju medijska mreža poziva se na pet neimenovanih zvaničnika koji su izjavili da je Sjeverna Koreja pojačala proizvodnju obogaćenog uranijuma za atomsko naoružanje čak i nakon uključenja u diplomatske napore sa SAD.

Prema navodima zvaničnika, u obavještajnoj procjeni zaključeno je da Sjeverna Koreja ima više od jedne tajne lokacije pored poznatog nuklearnog postrojenja Jongbjon.

"Postoji apsolutno nedvosmislen dokaz da pokušavaju da prevare SAD", kaže jedan od zvaničnika.

Američka Centralna obavještajna agencija odbila je da komentariše izvještaj. State Department ističe da ne može da potvrdi izvještaj i da ne komentariše obavještajna pitanja.

Bijela kuća nije odgovorila na zahtjeve za komentar.