Zabranjen mu ulaz u zemlju
5

Američki kontroverzni pastor Terry Jones nepoželjan u Njemačkoj

FENA
Terry Jones (Foto: Arhiv/AFP)
Terry Jones (Foto: Arhiv/AFP)
Američkom islamofobnom pastoru Terryju Jonesu zabranjen je ulazak u Njemačku kamo je trebao doći na poziv omanje grupe radikalnih desničara kako bi pružio podršku prikazivanju protuislamskog filma koji je potaknuo nasilne proteste.

Dolazak Terryja Jonesa, radikalnog kršćanskog pastora poznata po spaljivanju Kur'ana u aprilu 2011. godine, "bio bi protivan očuvanju javnog reda", obrazložio je glasnogovornik ministarstva, odgovarajući na upit agencije France Press.

Zabrana dolazi nakon poziva koji mu je uputila omanja grupa radikalnih desničara "Pro Deutschland" koja u Berlinu želi prikazati integralnu verziju "Nevinosti muslimana", filma koji vrijeđa islam i koji je pokrenuo val nasilnih protesta u mnogim muslimanskim zemljama.

Ministarstvo unutarnjih poslova dodaje da je zabrana izdana na zahtjev njemačkog ministra vanjskih poslova Guida Westerwellea, po pisanju njemačkog Der Spiegel.

"Taj propovjednik mržnje (izraz koji se u Njemačkoj uglavnom koristi za salafističke imame) nema što raditi u Njemačkoj", rekao je izvor iz "ministrova okružja" za njemački list.

I njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich želi spriječiti "Pro Deutschland" da prikaže integralnu verziju filma.

"Takve grupe i organizacije žele samo provocirati muslimane u Njemačkoj i opasno dolijevaju ulje na vatru", ocijenio je.

Obećao je da će iskoristiti "sva zakonska sredstva koja mu stoje na raspolaganju" kako bi ih u tome spriječio.