{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Merkel: Vlada razmatra zabranu filma "Muslimanska nevinost"

F
17.9.2012. u 16:20
3
Merkel: Vlada razmatra zabranu filma "Muslimanska nevinost"
3
Merkel: Vlada razmatra zabranu filma "Muslimanska nevinost"
Angela Merkel (Foto: Arhiv/AFP)
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da njena vlada razmišlja o zabrani javnog prikazivanja filma "Muslimanska nevinost", koji vrijeđa proroka Muhammeda i koji je izazvao nasilne proteste muslimana širom svijeta.
Merkel je rekla novinarima da misli da postoje "dobri razlozi" za zabranu javnog prikazivanja tog filma u Njemačkoj jer bi njegovo prikazivanje moglo da ugrozi javnu sigurnost, ali je dodala da se trenutno ne razmatra mogućnost totalne zabrane filma, prenosi AP.

Njemačka je tokom vikenda zabranila ulazak u zemlju američkom pastoru Terryju Jonesu, koji je izazvao gnjev muslimana širom svijeta planovima o spaljivanju Kur'ana na godišnjicu terorističkog napada u SAD-u od 11. septembra 2001. godine.

Mala grupa radikalnih desničara "Pro Deutschland“, koja je pozvala Jonesa, objavila je da planira prikazivanje spornog filma u Berlinu u novembru i da će sada umjesto njega pozvati jednog od reditelja.

Njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich ranije je kazao za Der Spiegel da će upotrebiti sva pravna sredstva koja mu stoje na raspolaganju da spriječi prikazivanje filma.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: