Vincent Stewart
0

Američki general: Sjeverna Koreja će uskoro razviti projektile koji mogu dobaciti do SAD-a

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Direktor američke Odbrambene obavještajne agencije general Vincent Stewart kazao je na senatskom saslušanju da će Sjeverna Koreja, ako ne bude zaustavljena, razviti projektil s nuklearnim oružjem sposobnosti pogoditi Sjedinjene Američke Države.

Njegove izjave još su jedna naznaka rastuće zabrinutosti SAD-a napretkom sjevernokorejskog programa razvoja projektila i nuklearnog oružja, za koje zvaničnici Pjongjanga tvrde da su potrebni za samoodbranu.

Senatori su ustrajno izbjegavali dati procjenu koliko je Sjeverna Koreja daleko od toga da razvije interkontinentalne balističke projektile koji mogu dosegnuti SAD, uz obrazloženje da bi time otkrili upućenost SAD-a u sjevernokorejske sposobnosti.

Nasuprot njih Stewart je senatore upozorio da rizik raste, kazavši da ako se ostavi na sadašnjem putu, režim će naposlijetku uspjeti u stvaranju projektila s nuklearnim oružjem sposobnim zaprijetiti teritoriji SAD-a.

"Iako je gotovo nemoguće predvidjeti kada će to oružje postati operativno, sjevernokrejski režim je predan njegovu ostvarenju i na putu je koji neizbježno vodi do tog oružja", ocijenio je Stewart.