Svijet
0

Američke i britanske obavještajne službe prate i zaštićene poruke

Klix.ba
Najnoviji tajni dokumenti koje je medijima dostavio bivši uposlenik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), Edward Snowden, otkrivaju kako su američke i britanske obavještajne službe investirale milijarde dolara kako bi privatnost na internetu učinile nemogućom.

New York Times, Guardian i ProPublica pišu kako Snowdenovi dokumenti otkrivaju dokle su NSA i Štab vladinih komunikacija Britanije (GCHQ) bili spremni ići kako bi pratili i šifriranu komunikaciju na internetu.

Prema dokumentima, NSA i GCHQ su zaobišli metode šifriranja koje se koriste u e-mailovima, chatovima i većini sadržaja na internetu, za koje se smatralo da su zaštićeni od neželjenih pogleda.

Samo SAD su za tu svrhu izdvajale blizu 250 miliona dolara godišnje, što je uključivalo metode razbijanja šifri, kao i održavanje partnerstva sa tehnološkim kompanijama koje su pružale navodno sigurna sredstva za komunikaciju na internetu.

Dokumenti pokazuju kako su NSA i GCHQ širom svijeta kompromitovali garancije koje su internet kompanije davale svojim korisnicima da njihova komunikacija, internet bankarstvo i medicinska dokumentacija neće biti dostupni vladi ili kriminalcima.

Pored svoje prikrivene saradnje sa kompanijama iz Silikonske doline, vlade koriste i računare sposobne za dešifrovanje uobičajenih kodova koji se koriste u najpopularnijim internet protokolima, poput HTTPS, voice-over-IP i Secure Sockets Layer (SSL).

"U posljednjoj deceniji NSA je agresivno pokušavala provaliti najraširenije tehnologije za šifriranje na internetu. Velike količine šifriranih podataka su sada ranjive", piše u GCHQ-ovom dokumentu iz 2010. godine, koji je objavio Guardian.

NSA sarađuje sa tehnološkim kompanijama kako bi "tajno utjecala" na njihove proizvode, piše u dokumentima.

Koliko su ovi dokumenti značajni, pišu Times i ProPublica, pokazuje činjenica da su obavještajne službe odmah zatražile da se dokumenti ne objavljuju iz straha da bi to moglo utjecati na njihove mete, poput terorističkih organizacija, da izmijene način svoje komunikacije na internetu.

Ove vijesti uslijedile su malo nakon štu su čak dva internet servisa, koji su svojim korisnicima pružali usluge šifrirane e-mail komunikacije, odlučili da ugase svoje kompanije.

Prošlog mjeseca, osnivač e-mail providera Lavabit objavio je kako gasi svoju kompaniju, jer bi ga ostajanje u poslu prisililo da bude saučesnik u zločinima protiv američkog naroda. Narednog dana je i njihov konkurent, Silent Circle, objavio kako gase uslugu šifriranih e-mailova.

Nedavno su mediji objavili i informaciju o "crnom budžetu" američkih obavještajnih službi. U dokumentu koji je također dostavio Snowden, direktor NSA, James Clapper, naveo je da Amerika investira u revolucionarne kriptoanalitičke mogućnosti kako bi porazila konkurentsku kriptografiju i iskoristila internet saobraćaj. Prema zahtjevu za tajno finansiranje, ovaj američki program je za fiskalnu 2013. godinu tražio 11 milijardi dolara.