Svijet
0

Američka vlada preko NSA prati 75 posto komunikacija na internetu

Klix.ba
Nedavno otkrivena afera o špijuniranju koje obavlja Agencija za nacionalnu sigurnost SAD-a, na osnovu kojeg vlada te zemlje ima mogućnost praćenja 75 posto komunikacija na internetu, dobija nove detalje, u kojima je otkriveno kako su telekomunikacijske kompanije prisiljene davati podatke.

Programi nazvani Blarney, Fairview, Oakstar, Lithium i Stormbrew, mogu pratiti čak i pisanje e-mailova, a ne samo poruke u metapodacima. Osim toga, moguće je pratiti i digitalne telefonske pozive na teritoriji SAD-a.

Između ostalih mogućnosti, ovi programi mogu doći do oko 75 posto ukupnog saobraćaja na internetu u SAD-u, uključujući i široku lepezu komunikacija između Amerikanaca i ljudi u drugim državama, piše The Wall Street Journal.

Dužnosnici NSA-e su tvrdili kako obavještajne agencije imaju dodira sa samo 1,6 posto saobraćaja na internetu, ali čini se kako to nije tako. Ono što je najviše uzburkalo javnost su tvrdnje da su NSA i FBI pratili sve e-mailove i SMS poruke u razdoblju od šest mjeseci u vrijeme održavanja olimpijskih igara u Salt Lake Cityju u 2002. godini, prenosi RT.

Pisanje The Wall Street Journala se temelji na informacijama koje su dobili od sadašnjih i bivših vladinih dužnosnika upoznatih sa radom NSA u ovom domenu. Oni tvrde kako je provjera komunikacija na internetu osmišljena tako da bi se pratile bilo da počinju ili završavaju izvan SAD-a, ili da poruke stižu u SAD.

Dok su vlasti SAD-a tvrdile kako NSA vrši ovakav nadzor radi nacionalne sigurnosti, poznato je da se Blarney koristio i prije terorističkog napada u New Yorku 11. septembra 2001. godine.

Program špijuniranja pod nazivom PRISM prvi je javnosti otkrio bivši uposlenik NSA-e Edward Snowden.