BBC otkrio dokumente
17

Bivši direktor američke modne kuće pod istragom zbog seksualnog zlostavljanja muškaraca

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
FBI je započeo istragu nakon što je BBC otkrio da je bivši izvršni direktor modne kuće Abercrombie & Fitch (A&F) Mike Jeffries seksualno iskorištavao i zlostavljao muškarce na događajima koje je vodio širom svijeta.

Jeffries i njegov britanski partner također se suočavaju s građanskom tužbom zbog navoda da su vodili operaciju trgovine ljudima.

Agenti FBI-a intervjuišu i izdaju sudske pozive potencijalnim svjedocima, saznaje BBC.

U oktobru je BBC-jev dokumentarni film otkrio da su Mike Jeffries i njegov partner Matthew Smith iskorištavali mladiće za seks na događajima koje su organizovali u svojim rezidencijama u New Yorku i širom svijeta u luksuznim hotelima.

Osam muškaraca reklo je za BBC da su prisustvovali ovim događajima u gradovima uključujući London i Pariz između 2009. i 2015. godine.

Dokumenti koje je otkrio BBC pokazuju da je postojala visoko organizovana operacija koja je uključivala mrežu posrednika.

A&F je za BBC rekao da je zgrožen navodnim Jeffriesovim ponašanjem. Brend je od tada suspendovao značajan dio njegovih penzionih isplata u ukupnom iznosu od milion dolara godišnje.