Svijet
58

Nema privatnosti: NSA je probila sve zaštite na internetu

SRNA
Američka Nacionalna služba bezbjednosti (NSA) probila je sve sisteme koji enkripcijom štite lične podatke ljudi na internetu, pišu listovi New York Times, Guardian i Propublic.

U tekstovima čije je objavljivanje usklađeno, ovi listovi se pozivaju na dokumente koje je nekadašnji službenik NSA Edward Snowden dostavio britanskom Guardianu.

Prema tim navodima, NSA i odgovarajuća agencija iz Britanije uspjeli su da razbiju enkripcije koje štite sve povjerljive podatke na internetu, od elektronske pošte i bankarskih sistema do ljekarskih kartona i online chatova.

Agencije su u svom radu koristile superkompjutere za razbijanje šifri, podsticale mjere za slabljenje standarda enkripcije, a u tajnosti su sarađivale sa tehnološkim kompanijama i provajderima interneta.

"Agencije su kroz ova tajna partnerstva ugradile skrivene ulaze u komercijalni softver za enkripciju", piše Guardian.

List ukazuje na memorandum britanske agencije za bezbjednost iz 2010. godine, u kojem su pripadnici ove službe obaviješteni o dostignućima NSA.

"U posljednjoj deceniji, NSA je vodila agresivnu kampanju za probijanje rasprostranjenih internetskih tehnologija za enkripciju. Veliki dio šifrovanih internetskih podataka koji su do sada bili odbačeni - sada se mogu koristiti", piše u tom dokumentu.

U drugom dokumentu navodi se da je britanska agencija radila na probijanju zaštite podataka koji se šalju preko servisa kompanija Google, Yahoo, Facebook i Microsoft.

Listovi pišu da je NSA razvijala prikrivene načine probijanja šifri od kada je izgubila bitku sa javnošću tokom devedesetih godina prošlog vijeka, kako bi ugradila vladina "zadnja vrata" za ulazak u sve programe.