{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nema privatnosti: NSA je probila sve zaštite na internetu

S
6.9.2013. u 13:54
58
31
Nema privatnosti: NSA je probila sve zaštite na internetu
58
Nema privatnosti: NSA je probila sve zaštite na internetu
Američka Nacionalna služba bezbjednosti (NSA) probila je sve sisteme koji enkripcijom štite lične podatke ljudi na internetu, pišu listovi New York Times, Guardian i Propublic.
U tekstovima čije je objavljivanje usklađeno, ovi listovi se pozivaju na dokumente koje je nekadašnji službenik NSA Edward Snowden dostavio britanskom Guardianu.

Prema tim navodima, NSA i odgovarajuća agencija iz Britanije uspjeli su da razbiju enkripcije koje štite sve povjerljive podatke na internetu, od elektronske pošte i bankarskih sistema do ljekarskih kartona i online chatova.

Agencije su u svom radu koristile superkompjutere za razbijanje šifri, podsticale mjere za slabljenje standarda enkripcije, a u tajnosti su sarađivale sa tehnološkim kompanijama i provajderima interneta.

"Agencije su kroz ova tajna partnerstva ugradile skrivene ulaze u komercijalni softver za enkripciju", piše Guardian.

List ukazuje na memorandum britanske agencije za bezbjednost iz 2010. godine, u kojem su pripadnici ove službe obaviješteni o dostignućima NSA.

"U posljednjoj deceniji, NSA je vodila agresivnu kampanju za probijanje rasprostranjenih internetskih tehnologija za enkripciju. Veliki dio šifrovanih internetskih podataka koji su do sada bili odbačeni - sada se mogu koristiti", piše u tom dokumentu.

U drugom dokumentu navodi se da je britanska agencija radila na probijanju zaštite podataka koji se šalju preko servisa kompanija Google, Yahoo, Facebook i Microsoft.

Listovi pišu da je NSA razvijala prikrivene načine probijanja šifri od kada je izgubila bitku sa javnošću tokom devedesetih godina prošlog vijeka, kako bi ugradila vladina "zadnja vrata" za ulazak u sve programe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: