Vrijeme za odlazak
2

Ambasador SAD-a u Estoniji podnio ostavku zbog Trumpovih komentara o EU i NATO-u

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Estoniji James D Melville podnio je ostavku zbog komentara američkog predsjednika Donalda Trumpa o Evropskoj uniji i NATO-u.

BBC prenosi kako su ambasadoru Jamesu D Melvillu zasmetale izjave američkog predsjednika koji je rekao da je "Evropska unija osnovana kao bi iskorištavala SAD" i da je "NATO toliko loš koliko i Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini".

"Kada predsjednik to izjavi, onda to nije samo činjenično pogrešno već mi dokazuje kako je vrijeme za odlazak s pozicije ambasadora", rekao je Melville.

Melville je karijerni diplomata koji je dužnost ambasadora SAD-a u Estoniji preuzeo 2015. godine nakon što ga je imenovao tadašnji predsjednik SAD-a Barack Obama. Obnašao je nekoliko važnih diplomatskih funkcija u zemljama Evrope, a govori ruski, njemački i francuski jezik.

Mediji podsjećaju kako je za vrijeme Trumpove administracije nekoliko američkih diplomata podnijelo ostavke poput ambasadora SAD-a u Panami Johna Feeleya koji je otvoreno rekao kako više ne može raditi za Trumpa.

Ubrzo nakon njega ostavku je podnijela i ambasadorica SAD-a u Nairobiju Elizabeth Shackelford, a koja je radila za američku diplomatsku misiju u Somaliji. Kao razlog napuštanja pozicije navela je da se Amerika prestale zalagati za ljudska prava kao prioritet.