Svijet
123

Ambasada Turske u BiH: Holandske vlasti prekršile Bečku konvenciju

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Potezi koji su bili usmjereni ka sprječavanju susreta ministra Republike Turske s pripadnicima turske zajednice i diplomatskim predstavnicima u Holandiji su u suprotnosti s demokratijom, ljudskim pravima, temeljnim slobodama kao i osnovnim principima međunarodnog prava i diplomatskom praksom.

Holandske vlasti spriječile su u subotu turske ministre vanjskih poslova te porodice i socijalne politike, Mevluta Cavusoglua i Fatmu Betul Sayan Kayu, da posjete diplomatska predstavništva Turske u toj zemlji i susretnu se s turskom zajednicom u Holandiji.

"Ovakav tretman, kojem su bez bilo kakve osnove izloženi turski zvaničnici koji posjeduju diplomatski imunitet te opstrukcije prema uposlenicima ambasade i konzulata Turske u Holandiji predstavljaju najteže kršenje Bečke konvencije o diplomatskim i konzularnim odnosima", rečeno je u saopćenju.

U isto vrijeme, ova dešavanja se sukobe s načelima vladavine međunarodnog prava, stav je iznesen u današnjem saopćenju Ureda za medije Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini.