Svijet
87

Alibašić: Gaza je znak da su Arapi i muslimani, kao i čovječanstvo, prenisko pali

Klix.ba/NAP
Dr. Ahmet Alibašić
Dr. Ahmet Alibašić
Nema nikakve sumnje da je stradanje Gaze i uopće okupacija Palestine sve ove decenije grijeh cijelog čovječanstva. Ipak, po principu koncentričnih krugova, najveća je krivica onih koji su najbliži i najpozvaniji da reagiraju. Mislim na prve susjede, Arapsku ligu i Organizaciju islamske solidarnosti, izjavio je dr. Ahmet Alibašić, profesor sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Najkonkretnije, rekao je on, Egipat umjesto da bude utočište i sklonište napadnutim Palestincima funkcionira kao nakovanj na kome se razbijaju životi palestinske djece.

"Da nije tog nakovnja ni udarci izraelskog agresora ne bi bili tako razorni i bolni. Vojni režim u Kairu nosi na duši sve palestinske šehide koliko i vlada u Tel Avivu. Ali kako oni koji su najpreči nisu izvršili svoju obavezu zaustavljanja agresije ona je postala kolektivna krivica svih nas", rekao je profesor Alibašić, te dodao:

"Prenisko su moralno i ljudski pali svi Arapi, muslimani i cijelo čovječanstvo ovih dana. O Izraelcima i njihovim saveznicima da ne govorimo", doda je Alibašić, prenosi NAP.

Od 7. jula Izrael izvodi zračne i napade s mora na Gazu, a od prije nekoliko dana krenula je i kopnena ofanziva izraelskih vojnih trupa na Pojas Gaze. Do sada je ubijeno više stotina Palestinaca, među kojima je veliki broj djece. Više hiljada Palestinaca je ranjeno.

Izrael agresiju na Gazu izvodi pod izgovorom da se bore protiv terorizma, no njihove rakete svakodnevno pogađaju i bolnice, naselja sa civilima i druge objekte gdje ubijaju djecu, piše agencija Patria.