Krši li ustav?
19

Albanski sud danas donosi odluku o sporazumu o migraciji s Italijom

A. Ku.
Edi Rama i Giorgia Meloni (Foto: EPA-EFE)
Edi Rama i Giorgia Meloni (Foto: EPA-EFE)
Premijerka Italije Giorgia Meloni i albanski premijer Edi Rama postigli su dogovor o uspostavljanju centra za migrante u Albaniji, ali prije njegove implemetacije odluku treba donijeti sud u Albaniji.

Naime, potrebno je preispitati da li bi sporazum sprekršio ustav dozvoljavajući da se albanska teritorija koristi za prihvatne centre za ljude koji žele da uđu u EU morskim putem.

Sporazum koji je u novembru najavila italijanska premijerka Giorgia Meloni rezultirao bi time da zemlja koja nije članica EU "ugosti" oko 3.000 migranata.

Meloni tvrdi da je plan neophodan kako bi se smanjili dolasci morskim putem u Italiju, koji su se prošle godine povećali za 50 posto.

Prema sporazumu, koji su kritikovale grupe za ljudska prava, ali ga je EU prešutno podržala, Albaniji će biti proslijeđeni migranti spašeni italijanskim brodovima. Maloljetnici, trudnice i ugrožene osobe bi bile odvedene u Italiju.

Ustavni sud Albanije je u decembru blokirao ratifikaciju zakona, a sutkinja Olta Zacaj je najavila javnu raspravu za danas kako bi se utvrdilo da li sporazum krši Ustav Albanije.

Kritičari kažu da sporazum ima nekoliko pravnih poteškoća. Velika Britanija također ima sporazum o migraciji sa Albanijom, ali taj dogovor uključuje samo vraćanje Albanaca u njihovu matičnu zemlju.

Tokom niza sastanaka u italijanskom parlamentu između stručnjaka za imigraciju i parlamentaraca, neki naučnici su istakli kako je praktično nemoguće osigurati isti standard prava na azil u stranoj zemlji.

U zamjenu za podršku premijera Edija Rame po pitanju migracija, Meloni je rekla da će učiniti sve što je u njenoj moći da podrži ulazak Albanije u EU.