{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Albanka sama podiže djecu u bunkeru

28.4.2014. u 17:48
8
26
Albanka sama podiže djecu u bunkeru
8
Albanka sama podiže djecu u bunkeru
Foto: Ilustracija
U jednom od mnoštva preostalih bunkera, koje je širom Albanije gradio nekadašnji komunistički lider Enver Hodža, već šest godina, u veoma primitivnim uslovima, živi udovica Fljorie Djana (30) sa svoje troje maloljetne djece, piše albanski dnevnik "Šekuli".
Uz nadljudske napore ona pokušava da svoje troje djece, dječaka i dvije djevojčice, izvede na pravi put.

Fljorie je za albanski dnevnik ispričala da je njena borba za preživljavanje počela prije šest godina, kada je ostala udovica.

Ona i njen pokojni muž uselili su se u jedan od bunkera koji se nalazi na periferiji Tirane i tu su kaže, pokušali da izgrade svoj dom.

Bunker je, prema njenom kazivanju, njen muž kupio još prije 12 godina za oko 35.000 leka (oko 250 eura).

Ova mlada udovica je pričala o svim teškoćama koje je preživjela kao samohrana majka sina Sajmira, kome je devet godina i njegovim dvjema mlađim sestrama Marje i Fatbarde.

Sve troje djece ide u školu i njihova majka se svakodnevno trudi da im osigura minimalne uslove i da ih prehrani i obrazuje.

Sajmir, kaže, voli da često kreči zidove njihove kuće-bunkera. Inače, djeca tvrde da im je kuća dovoljno prostrana, a jedina zamjerka im je to što, kako kažu, nije lijepo namještena.

Kuća im je zimi topla, a ljeti hladna, što je dobro, ali ne i kada pada kiša, jer tada krov prokišnjava.

Inače, prema zvaničnim podacima u vrijeme Envera Hodže izgrađeno je oko 700.000 bunkera, a urbana legenda kaže da je od tog materijala moglo da bude izgrađeno oko sedam miliona manjih stanova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: