BiH
240

Samohranoj majci iz Obodnice kod Tuzle klizište uništilo kuću i imanje

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Poslije tri dana potpune blokade do tuzlanske prigradske mjesne zajednice Obodnica od jutros je moguće doći iz pravca Previla. Mještani kažu kako je moguće doći, ali ne i proći, jer je lokalni put ka Brškama i Doknju presjeklo klizište.

Dok se približavamo Obodnici susrećemo zabrinute ljude.

"Ovo se nikada nije dogodilo", govore nam oni dok nam pokazuju kuda trebamo proći do najugroženijih. U Obodnici zatičemo dobrovoljce iz Tuzle, koji su jutros krenuli ka Orašju.

"Vratili su nas tamo negdje oko Pelagićeva. Nije se moglo dalje proći, a onda smo stigli u Obodnicu", govore nam oni.

U Obodnici su uspjeli nasuti dio uništenih puteva i postaviti cijevi za odvod oborinskih voda. Ipak, Obodnica danas izgleda kao iz filmova strave i užasa. Evakuisani mještani s nevjericom gledaju u kuće i imanja bez kojih su ostali u trenu.

"Vratila sam se s posla kada je vodena bujica počela da nosi moju kuću. Uzela sam motiku u ruke, kopala kanal, a onda sam jednostavno počela gubiti tlo pod nogama. Klizište je počelo nositi sve pred sobom", govori nam samohrana majka Enesa Djedović.

Prije četiri godine ostala je bez muža, koji je u nesretnom slučaju izgubio život. Kaže kako je radio kao policajac, a nju su poslije njegove smrti zaposlili u MUP-u TK.

"Uspjeli smo izgraditi kuću, školovati djecu, a onda nas je zadesila tragedija. Suprug mi je pao s balkona i tri dana kasnije od zadobijenih povreda podlegao. Od tada, a prošlo je četiri godine, nemam mirnog sna“, govori kroz suze Enesa Djedović.

Njen komšija Faiz Joldić navodi kako u Obodnici nikada nije bilo klizišta.

"Petnaestak kuća je oštećeno ili uništeno. Faktički kompletno brdo je krenulo na naše kuće i prava je sreća da niko nije stradao", govori on.

Evakuisani mještani su smješteni kod rodbine i prijatelja. Danju obilaze imanja, kažu kako ima onih koji se slade njihovom mukom i pljačkaju ugrožene kuće. Također, kažu kako ne znaju hoće li i dalje život u ovom dijelu sela biti moguć, jer klizište ne miruje, a svakog jutra se registruju nova pomjeranja tla.