{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Albanija preuzima predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope

F
21.5.2012. u 15:54
0
1
Albanija preuzima predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope
0
Albanija preuzima predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope
Albanija će ove godine predsjedavati Komitetom ministara Vijeća Evrope od 23. maja do 9. novembra i to prvi put od prijema te zemlje u članstvo, saopćeno je danas iz Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu.
Albanija je ovu odgovornost preuzela s ponosom i osjećajem snažne posvećenosti ciljevima i budućnosti Vijeća Evrope.

Vodeći moto albanskog predsjedavanja je "Ujedinjeni u različitosti", a u vezi s tim će u Tirani biti organizovana konferencija na visokom nivou, na kojoj će se raspravljati o tri bitne i tekuće teme: "Različitost u Evropi - prednost za budućnost", "Promocija međukulturalnog dijaloga - dužnost za zajednice u Evropi i šire" i "Uloga obrazovanja i doprinos mladih u promociji međusobnog razumijevanja, tolerancije i bolje integracije u društvo".

Osim toga, ciljevi albanskog predsjedavanja su i obrazovanje mladih, prevencija zločina protiv čovječnosti i sjećanje na holokaust, te reforma Vijeća Evrope.

Filozofija "nikad više" osnivača Vijeća Evrope je inspirirala Albaniju da tokom predsjedavanja u svoje prioritete uvrsti i sjećanje na holokaust. Kao doprinos programu "Obrazovanje o ljudskim pravima i zločinima protiv čovječnosti", Albanija će organizirati edukativni seminar i poseban događaj posvećen "Odavanju počasti mladih Evropljana onima koji su spasili čast čovječanstva".

Predsjedavanje Albanije će biti vođeno zajedničkim interesom država članica Vijeća Evrope, a fokusirat će se na promoviranje održivih demokratskih društava, jačanje lokalne i regionalne demokratije, jačanje vladavine zakona u Evropi i slično.

Također, Albanija će biti domaćin "Omladinskog kampa za mir 2012.", koji će poslati još jednu poruku pomirenja, prijateljstva, saradnje i optimizma u vezi s evropskom integracijom Balkana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: