Svijet
0

Albanija odlučna u borbi protiv terorizma

FENA
Lulzim Basha; Foto: AP
Lulzim Basha; Foto: AP
Ministar vanjskih poslova Albanije Lulzim Basha potvrdio je u Washingtonu odlučnost njegove zemlje da se bori protiv terorizma. Ova je izjava uslijedila nakon što su mediji objavili da su neki od uhapšenih za planiranje napada na vojnu bazu Fort Dix – Albanci.

Lulzim Basha je dao intervju albanskoj redakciji Glasa Amerike, u kojem je – među ostalim – izjavio da njegova zemlja stoji rame uz rame s Amerikom, u borbi protiv terorizma, i na domaćem i na vanjskom planu.

Šef albanske diplomacije jučer se susreo s državnom tajnicom Condoleezzom Rice. Glasnogovornik Državnog tajništva izjavio je da Sjedinjene Države pomažu Albaniji u njezinim pripremama za članstvo u NATO savezu.

Lulzim Basha izjavio je da je skori posjet predsjednika Georgea Busha Albaniji, 10. juna, 'jasan znak' da Washington podržava članstvo Albanije u NATO savezu. Petorica navodnih islamskih radikala, među kojima su i tri brata kosovska Albanaca, optuženi su u utorak za kovanje zavjere za napad na američke vojnike u bazi Fort Dix u New Jerseyju, dok se šestog uhapšenog tereti za pomaganje i podržavanje ilegalnog posjedovanja oružja kod suoptuženih.

Skupina je uhapšena u ponedjeljak navečer u Cherry Hillu u New Jerseyu, a u utorak su izvedeni pred savezni sud u Camdenu, gdje su upoznati s optužbama za koje se terete. Određen im je pritvor bez jamčevine do saslušanja u petak, kazao je glasnogovornik ureda tužitelja Michael Drewniak.

Ured saveznog tužitelja objavio je da su optužena tri brata s prezimenom Duka, kosovski Albanci s ilegalnim boravkom u SAD - Dritan (28), Shain (26) i Eljvir (23) Duka - koji su radili u krovopokrivačkoj tvrtki Qadr Inc., Colonial Roofing and National Roofing.

Osim njih, za sudjelovanje u uroti za napad na Fort Dix optuženi su Mohamad Ibrahim Shnewer (22), državljanin SAD-u rođen u Jordanu, zaposlen kao taksist u Philadelphiji, i Serdar Tatar (23) rođen u Turskoj, s legalnim useljeničkim statusom u SAD-u, koji je dostavljao pizze u bazu Fort Dix.

Šesti optuženi, Agron Abdullahu (24), također Albanac s Kosova, imao je legalni useljenički status i posao.

Skupina je planirala poslati šest ili sedam ljudi u Fort Dix da "napadnu i ubiju najmanje stotinu vojnika uz korištenje minobacača, tromblona i automatskog oružja", rekao je tužitelj Christie.

"U ovome trenutku nema dokaza da je skupina primila upute od međunarodne terorističke organizacije", ocijenio je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow, sugerirajući da okolnosti slučaja traže oštar odgovor pravosuđa SAD.