Svijet
0

Albanci pripremili jedinstven stav protiv Martija

FENA
Sali Berisha  (Foto: AP)
Sali Berisha (Foto: AP)
Delegacija Albanije će na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope nastupiti s jedinstvenim stavom protiv izvještaja Dicka Martija iako se političke partije u zemlji oštro spore oko mnogih unutrašnjih pitanja.

Delegaciju Albanije će, kako su najavili mediji u Tirani, predvoditi premijer Sali Berisha ako ne promijeni odluku zbog nemira i krvavih demonstracija u kojima su tri osobe poginule, a nekoliko desetina ranjeno.

Prema navodima lista "Gazeta Sciptare", Ministarstvo vanjskih poslova je na četiri stranice pripremilo zvaničan odgovor Tirane koji će delegacija predati Vijeću Evrope.

Vijeću Evrope će, kako je najavljeno, biti uručena i peticija koju je iniciralo Udruženje ratnih veterana OVK, koju su u posljednje dvije sedmice potpisivali Albanci na Kosovu, u Albaniji, Makedoniji i Srbiji, odnosno u Preševu i Bujanovcu. U njoj se ističe da su pripadnici tog naroda uvrijeđeni zbog optužbi koje je iznio izvjestilac Vijeća Evrope Marti.

"Mi, uznemireni građani, potpisujemo ovu peticiju kao odgovor na izvještaj Dicka Martija u kome on pokušava da ocrni našu naciju, naše pravo na borbu za slobodu i nezavisnost od totalitarnog režima Srbije", piše u peticiji.

Albanski mediji tvrde da je taj apel "potpisao veliki broj građana" i da će dokument biti upućen i Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Tirana je, kao i Priština, kategorički odbacila teške optužbe Martija, koji tvrdi da su pripadnici OVK Hashima Thacija zarobljene Srbe ubijali u logorima na sjeveru Albanije i njihove organe prodavali pacijentima u Zapadnoj Evropi i Izraelu, da su se bavili i krijumčarenjem oružja i narkotika.

Albanski premijer Berisha optužio je švicarskog senatora Martija da je "antialbanski rasist" i "sluga srpskih interesa".

Izvještaj Martija naći će se u utorak na dnevnom redu zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.