Regija
0

Albanija pristala na istragu o zločinima Oslobodilačke vojske Kosova

SRNA
Dick Marty (Foto: AFP)
Dick Marty (Foto: AFP)
Albanija je, nakon dvije godine, pristala na istragu o zločinima koje su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili na sjeveru te države tokom i poslije sukoba na Kosovu 1999. godine.

Tužitelji Kosova i Albanije dogovorili su se o zajedničkoj strategiji za moguću istragu navoda o umiješanosti kosovskih zvaničnika u organizovani kriminal i trgovinu organima.

Tužitelj  Eulexa Izabel Arnal i državni tužitelj Albanije Ina Rama razgovarale su juče u Tirani o tvrdnjama iznesenim u izvještaju specijalnog izvjestitelja Savjeta Evrope Dicka Martyja i optužbama iz izvještaja koje se odnose na djela počinjena na teritoriji Albanije.

"Kancelarija glavnog tužioca ponudila je saradnju u istrazi optužbi koje su zasnovane na zahtjevima specijalnog tužioca Kosova i u saglasnosti sa albanskim pravnim sistemom", izjavila je Ina Rama nakon sastanka.

Izvještaj švicarskog parlamentarca Dicka Martyja, objavljen u decembru prošle godine, dovodi bivše pripadnike Oslobodilačke vojske kosova, uključujući i kosovskog premijera Hashima Thacija, u vezu sa organizovanim kriminalom i trgovinom organima otetih i zatočenih Srba u Albaniji.

Savjet Evrope kritikovao je Albaniju zbog nezainteresovanosti za saradnju u slučaju optužbi koje se navode u izvještaju. Kosovske i albanske vlasti okarakterisale su Martyjeve tvrdnje kao "klevetničke" i obećale saradnju u istrazi Eulexa. 

Rezolucija Savjeta Evrope, nastala na osnovu izvještaja, odobrena je u Evropskom komitetu za pravne poslove 16. decembra. Očekuje se da će Skupština Savjeta Evrope za nju glasati 25. januara.