|

Albanija pristala na istragu o zločinima Oslobodilačke vojske Kosova

Albanija pristala na istragu o zločinima Oslobodilačke vojske Kosova
0
S
SRNA
18.1.2011. u 17:06
0
komentara
0

dijeljenja
Albanija pristala na istragu o zločinima Oslobodilačke vojske Kosova Dick Marty (Foto: AFP)
Albanija je, nakon dvije godine, pristala na istragu o zločinima koje su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili na sjeveru te države tokom i poslije sukoba na Kosovu 1999. godine.
Tužitelji Kosova i Albanije dogovorili su se o zajedničkoj strategiji za moguću istragu navoda o umiješanosti kosovskih zvaničnika u organizovani kriminal i trgovinu organima.

Tužitelj Eulexa Izabel Arnal i državni tužitelj Albanije Ina Rama razgovarale su juče u Tirani o tvrdnjama iznesenim u izvještaju specijalnog izvjestitelja Savjeta Evrope Dicka Martyja i optužbama iz izvještaja koje se odnose na djela počinjena na teritoriji Albanije.

"Kancelarija glavnog tužioca ponudila je saradnju u istrazi optužbi koje su zasnovane na zahtjevima specijalnog tužioca Kosova i u saglasnosti sa albanskim pravnim sistemom", izjavila je Ina Rama nakon sastanka.

Izvještaj švicarskog parlamentarca Dicka Martyja, objavljen u decembru prošle godine, dovodi bivše pripadnike Oslobodilačke vojske kosova, uključujući i kosovskog premijera Hashima Thacija, u vezu sa organizovanim kriminalom i trgovinom organima otetih i zatočenih Srba u Albaniji.

Savjet Evrope kritikovao je Albaniju zbog nezainteresovanosti za saradnju u slučaju optužbi koje se navode u izvještaju. Kosovske i albanske vlasti okarakterisale su Martyjeve tvrdnje kao "klevetničke" i obećale saradnju u istrazi Eulexa.

Rezolucija Savjeta Evrope, nastala na osnovu izvještaja, odobrena je u Evropskom komitetu za pravne poslove 16. decembra. Očekuje se da će Skupština Savjeta Evrope za nju glasati 25. januara.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.