Regija
0

Thaci zbog klevete sprema tužbu protiv Martyja

SRNA
Hashim Thaci  (Foto: Reuters)
Hashim Thaci (Foto: Reuters)
Premijer Kosova Hashim Thaci izjavio je danas da će zbog klevete tužiti izvjestioca Savjeta Evrope Dicka Martyja, poslije iznesenih optužbi da je Thaci vođa kriminalne bande koja je trgovala drogom i ljudskim organima.

"Dick Marty mora da pripremi dobre advokate, ako bude mogao da nađe bilo kakve da ga brane, zato što zbog ove klevete ni pod kojim uslovima neće moći da izbjegne pravdu", rekao je Thaci Reutersu.

    	Marty je u svom izvještaju naveo da je Thaci tokom i poslije sukoba na Kosovu upravljao mrežom organizovanog kriminala koja je ubijala svoje protivnike i trgovala organima pogubljenih Srba.

    	"O tome je vođena istraga tri puta. Prvo je to istražila misija UN a Kosovu, a potom ostale lokalne institucije i Haški tribunal", rekao je Thaci.

    	On je ocijenio da Martyjev izvještaj ima za cilj narušavanje ugleda Kosova, njegovog naroda i svih Albanaca u regionu, kao i da uspori proces priznavanja nezavisnosti Kosova, blokira početak razgovora Beograda i Prištine i odgodi stvaranje novih institucija poslije izbora održanih 12. decembra.

    	Thaci je rekao da nedavni događaji vezani za Martyjev izvještaj predstavljaju veliki udarac, ali je dodao da je spreman da se sastane sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, uz napomenu da razgovori ne treba da budu odgođeni.