Panika u Njemačkoj
0

Al-Qaida pripremala napad na Reichstag

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Al-Qaida i grupe bliske ovoj mreži "pripremale su" napad u Berlinu na Reichstag, sjedište njemačkog parlamenta, objavljeno je u sedmičniku Der Spiegel u izdanju koje izlazi u ponedjeljak.

Njemačka kriminalistička policija (BKA) i ministarstvo unutarnjih poslova nisu bili dostupni da komentiraju članak u novinama koje su uglavnom dobro obaviještene o pitanjima sigurnosti.

Pozivajući se na policijske izvore, časopis navodi da "teroristi namjeravaju da uzmu taoce i s oružjem proliju puno krvi".

Jedan aktivist, koji je trenutno u inozemstvu i želi da napusti svoju organizaciju, nekoliko puta je nazvao BKA, piše Der Spiegel.

Informacije koje je on proslijedio natjerale su njemačkog ministra Thomasa de Maizierea (Mezijer) da upozori stanovništvo na povećan rizik od napada na njemačkom tlu, piše časopis.

Informacije govore o "jedinici sastavljenoj od šest osoba, od kojih su dvije krenule prema Berlinu prije šest sedmica. Četiri ostale osobe, jedan Nijemac, jedan Turčin, jedna osoba iz sjeverne Afrike i četvrta osoba čiji identitet je nepoznat, očekuju polazak za Njemačku".

"Napadi su planirani za februar ili mart", piše Der Spiegel.

Časopis dodaje da je FBI prije dvije sedmice upozorio Maizierea FBI na napad "indijske šiitske grupe" koja je sklopila dogovor s Al-Qaidom i koja će poslati dvojicu terorista u Njemačku.

U srijedu je njemačka vlada najavila pojačavanje protuterorističkih mjera zbog povećanog rizika od terorističkih napada, od kojih je jedan predviđen za kraj mjeseca.

Jedna od najvidljivijih sigurnosnih mjera je podizanje ograda oko Reichstaga.