|

Merkel poručila Nijemcima da ne žive u strahu

Merkel poručila Nijemcima da ne žive u strahu
0
F
FENA
20.11.2010. u 17:41
36
komentara
0

dijeljenja
Merkel poručila Nijemcima da ne žive u strahu Angela Merkel (Foto: Reuters)
Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u subotu građanima da ne žive u strahu od terorističkih prijetnji s kojima je Njemačka suočena posljednjih dana.
"Mi u Njemačkoj želimo živjeti slobodno i bez straha i nikakva teroristička prijetnja neće nas u tome spriječiti", rekla je Merkel za list Bild am Sonntag.

"Snage sigurnosti čine sve što je moguće kako bi nas zaštitile", dodala je kancelarka, te je policiji i obavještajnim službama zahvalila na njihovim naporima i pozvala građane da ih podrže u njihovu radu.

Njezina je izjava uslijedila nakon što je sedmičnik Der Spiegel izvijestio o postojanju terorističke zavjere za napad na Reichstag, sjedište njemačkog parlamenta u Berlinu. Iza priprema toga napada navodno stoji Al-Qaida.

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova nije bilo dostupno za komentar tog članka u Der Spegelu, listu koji je često dobro informiran o sigurnosnim pitanjima. Pozivajući se na policijske izvore, list je objavio da su teroristi planirali uzeti taoce u Reichstagu i počiniti krvoproliće vatrenim oružjem.

Njemačku kriminalističku policiju (BKA) nekoliko je puta telefonom zvao jedan terorista koji tvrdi da želi napustiti svoju organizaciju, nastavlja Der Spiegel. Informacije koje je dostavio potakle su ministra unutarnjih poslova Thomasa de Maizierea da upozori stanovnike na povećanu opasnost od terorističkih napada u Njemačkoj, piše list.

Po njegovim izjavama teroristička skupina je sastavljena od šest osoba. Dvije su prije šest do osam sedmica doputovale u Berlin, a među četvoricom preostalih terorista koji bi tek trebali doći u Njemačku po jedan su Nijemac, Turčin, Sjevernoafrikanac i jedna osoba čiji je identitet ostao nepoznat. Isti izvor je rekao da se napadi pripremaju za februar ili mart, prenijela je Hina.
Prijavi grešku


Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...