{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Al Kaida pokušava da uspostavi baze na Balkanu

S
5.1.2010. u 21:54
0
73
Al Kaida pokušava da uspostavi baze na Balkanu
0
Al Kaida pokušava da uspostavi baze na Balkanu
Foto: AFP/File
Izrael upozorava da radikalni islamisti, uključujući i Al Kaidu, pokušavaju da uspostave baze na Balkanu, a trag novca vodi ka navodnim humanitarnim organizacijama.
Izraelski ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman izjavio je da je svoje procjene i obavještajne informacije podijelio sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim na sastanku u Jerusalemu.

On je naveo da aktuelne informacije pokazuju da je region Balkana "sljedeća destinacija" na kojoj će ta globalna islamistička teroristička mreža organizovati svoje operacije.

Liberman je, ne ulazeći u detalje, kao izvor naveo trag novca iz muslimanskih humanitarnih programa ka Balkanu.

Prema njegovim riječima, dokaz za ovo su pokušaji muslimanskih humanitarnih organizacija da iz Afrike i Južne Amerike prebace novac u regione nastanjene Bošnjacima i Albancima.

"Fundamentalisti dobijaju novac iz Irana i od radikalnih elemenata u Saudijskoj Arabiji i pokušavaju da regrutuju Bošnjake i Albance za njihove terorističke kampove. Ti novi teroristi bi poslije bili vraćeni kućama da izazovu nevolje, nadajući se da će pokrenuti islamsku revoluciju", rekao je izraelski ministar spoljnih poslova.

Šef izraelske diplomatije zatražio je od Gruevskog da ne dozvoli ekstremistima da se ukorijene na Balkanu.

Liberman je rekao da se ekstremni islamski pokret Hezbolah, kojeg prodržava Iran, infiltrirao u Južnu Ameriku, dok je Al kaida dobro organizovana u Africi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: