Zastupnik Bundestaga
130

Ahmetović o stanju na Kosovu: Ideja novog mračnog poglavlja balkanske historije

T. K.
Foto:Twitter
Foto:Twitter
Zastupnik vladajuće Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) Adis Ahmetović komentarisao je posljednja dešavanja na sjeveru Kosova gdje već tri sedmice etnički Srbi blokiraju puteve i granične prelaze.

Ahmetović navodi da je trenutni razvoj događaja između Srbije i Kosova veoma zabrinjavajući, uz poruku da se "mračna historija ne smije ponoviti".

"Umjesto daljih provokacija, na primjer kroz stavljanje srbijankih snaga sigurnosti u stanje visoke borbene gotovosti ili blokiranje puteva i graničnih prelaza, trebalo bi da postoji istinska volja za pregovorima kako bi se spriječio oružani sukob", poručio je Ahmetović.

Dodao je da uprkos međunarodnim zahtjevima, uključujući i jedan od kosovskog premijera Albina Kurtija koji je od Kfora zatražio uklanjanje barikada ključnih saobraćajnih arterija, one su i dalje blokirane, a granični prelazi zatvoreni.

On je kazao da, ako su tačne informacije, da su jedinice Vagner grupe već stacionirane u Srbiji, a to zahtjeva hitno razjašnjenje.

"Sada više nego ikada su EU i SAD pozvane da pokrenu hitne, konkretne mjere da se spriječi dalja eskalacija i da se osigura mir, na primjer kroz ponovno povećanje broja pripadnika Kfora, međunarodne misije koja se dokazala kao sidro stabilnosti u regionu", naveo je.

Zaključio je da se ne smije dozvoliti da uspije očigledni pokušaj da se ponovi mračno poglavlje balkanske historije.