Ne nada se čudu
0

Ahmadinejad ne očekuje napredak u rješavanju nuklearne krize

SRNA
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: www.president.ir)
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: www.president.ir)
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad izjavio je danas da ne očekuje napredak u rješavanju nuklerane krize na razgovorima sa svjetskim silama sljedećeg mjeseca u Moskvi.

"Mi nismo budale. Ne očekujemo čuda od tog sastanka. Neke oblasti će ići u dobrom pravcu i radićemo na njima da bismo postigli konstruktivan dogovor", rekao je Ahmadinejad u intervjuu francuskoj televiziji "France 24".

On je dodao da Teheran ima "dobre prijedloge", ali da će ih objaviti u odgovarajućem trenutku, te da obje strane moraju da sarađuju da bi obnovile međusobno povjerenje.

Ahmadinejad je ponovio da Iran ima "legalno pravo" da obogaćuje uranijum na procenat od 20 posto i da druge zemlje treba da objasne zašto Islamskoj Republici to ne treba da bude dozvoljeno.

Zapadne zemlje i Izrael sumnjaju da Iran u tajnosti pravi nuklearnu bombu, a vlasti u Teheranu to demantuju.

Na pitanje da li bi Iran prihvatio da druge zemlje za njega obogaćuju uranijum, u zamjenu za suspendovanje tih aktivnosti, Ahmadinejad je rekao da je otvoren za takav prijedlog.

On je takođe osudio ubistvo 108 ljudi u sirijskom gradu Huli prošle sedmice i rekao da odgovorni za taj zločin treba da budu kažnjeni čak i ako je riječ o pripadnicima vlasti.

Iran je ranije podržao ustanke za smjenu režima u Egiptu, Libiji i Jemenu, ali u Siriji je na strani predsjednika Bashara al Assada.

Ahmadinejad je rekao da se zapad i pojedine arapske zemlje miješaju u situaciju u Siriji i da u tu zemlju šalju oružje radi obaranja vlasti.