Svijet
0

Clinton: SAD neće ukinuti sankcije Iranu

FENA
Hillary Clinton (Foto: Arhiv/AFP)
Hillary Clinton (Foto: Arhiv/AFP)
SAD neće ukinuti sankcije, niti će odustati od drugih pritisaka na Iran, od koga se očekuje da pokaže ozbiljnost u pregovorima u vezi s njegovim nuklearnim programom, izjavila je američka državna sekretarka Hillary Clinton.

Šef iranske diplomatije Ali Akbar Salehi prenio je ranije spremnost svoje zemlje da počne rješavati sva nuklearna pitanja u sljedećoj rundi pregovora s velikim silama ako Zapad počne da ublažava sankcije Teheranu.

"Vjerujem u pravilo - akcija za akciju, ali u ovom slučaju odgovornost za djelovanje je na Irancima, koji treba da pokažu svoju ozbiljnost, a mi nećemo ukinuti sankcije, niti ćemo odustati od pritisaka na tu zemlju", rekla je Clinton novinarima tokom posjete Braziliji.

na je u ponedjeljak, na konferenciji za novinare sa svojim brazilskim kolegom Antoniom Patriotom, poručila da se od Irana očekuje da bude u sljedećoj rundi razgovora, planiranoj za kraj maja u Bagdadu, mnogo "otvoreniji i transparentniji".

Clinton je izrazila nadu i da će Teheran poduzeti korake koji su u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a koje se tiču njegovog nuklearnog programa, kao i da će odgovoriti na zabrinutost međunarodne zajednice.

Vijeće sigurnosti UN-a uvelo je četiri puta sankcije Iranu zbog sumnje da se iza iranskog nuklearnog programa krije namjera za proizvodnju nuklearnog oružja, što Teheran kategorički demantira.

Nova runda pregovora Teherana s pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačkom završena je u subotu u Istanbulu, dogovorom da se naredni sastanak održi 23. maja u Bagdadu.

U međuvremenu je iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad izjavio da će oružane snage te zemlje natjerati svakog neprijatelja da zažali zbog bilo kakvog oblika agresije prema Iranu.

Ahmedinedžad je, povodom Nacionalnog dana vojske koji će sutra biti obilježen vojnom paradom u Teheranu, ocijenio da će "strano miješanje donijeti samo razaranja, podjele i nesigurnost" u regionu, prenio je Tanjug.