Svijet
0

Agenti NSA nezakonito špijunirali svoje partnere "samo" 12 puta

Klix.ba
Uposlenici američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) namjerno su zloupotrijebili ovlasti te nezakonito špijunirali ljubavne partnere najmanje 12 puta tokom prošle godine.

Američki zakonodavci i obavještajna zajednica tvrde da je ovo rijetki primjer da su analitičari NSA zloupotrijebili svoje ovlasti za nešto što nije od nacionalne važnosti. Pored 12 prekršaja, zvaničnici istražuju još dva slučaja, a razmatraju i treći.

Otkrića su u javnost dospjela iz pisma glavnog inspektora NSA, Georgea Ellarda, senatoru Charlesu Grassleyu.

Grassley je prošlog mjeseca zatražio izvještaj od inspektora, nakon što se pojavio izvještaj koji ukazuje da je agentima dodijeljen stenografski kod kako bi opisali svoje interne aktivnosti. Signalne informacije, primjera radi, označene su sa SIGINT, dok su sa LOVEINT označene situacije kada su agenti nadzirali određene ljubavne interese.

Američko Ministarstvo pravde obaviješteno je o najmanje šest od 12 slučajeva, a prekršiocima je najčešće dozvoljeno da se penzionišu, prije nego bi mogli biti kažnjeni. U drugim slučajevima, uposlenici su suspendovani, njihova promaknuća otkazana ili su napravljene redukcije u plati i položaju.

"Kada mediji navode da pretražujemo civilne komunikacije u inozemstvu koje nisu ciljevi našeg sistema, griješe. Ukoliko naši uposlenici to čine, držimo ih odgovornim. Navode dokaze o hiljadama narušavanja privatnosti što je pogrešno i obmanjujuće. Prema nezavisnoj inspekciji, bilo je samo 12 slučajeva namjerne zloupotrebe u periodu od 10 godina", rekao je Keith Alexander, generalni direktor NSA

"Ne bismo smjeli tolerisati nijednu zloupotrebu ovog programa", naglasio je senator Grassley.

Zagovarači građanskih sloboda nisu oduševljeni ovim vijestima.

"Ono što je jasno o primjerima zloupotrebe je da oni nemaju nikakve veze sa terorizmom. Radi se o pojedinačnom zadiranju u živote bliskih osoba. To je zloupotreba državnih podataka koji ne bi trebali biti u državnom posjedu", rekao je Anthony Romero, izvršni direktor Američke unije građanskih sloboda.