Svijet
13

Afganistan: Talibani naredili svojim borcima da pomognu žrtvama zemljotresa

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Vođe talibana su naredile svim svojim članovima da priteknu u pomoć žrtvama zemljotresa u Afganistanu, Pakistanu i Indiji u kojma je, procjenjuje se, od posljedica podrhtavanja tla do sada poginulo više od 300 osoba.

Također, militanti su pozvali spasioce i humanitarne radnike da se ne ustručavaju pružati pomoć unesrećenima na teritoriji koja se nalazi pod njihovom kontrolom.

Naime, mnoge spasilačke akcije nisu mogle biti sprovodene u punoj mjeri zbog opasnosti koja vlada na teritorijama u kojima se vodi borba između militanata i afganistanskih vlasti, međutim, talibani su nagovijestili kako spasiocima neće stajati na put.

"Islamski Emirat poziva sve dobronamjerne sunarodnjake i humanitarne organizacije da se ne ustručavaju pružiti žrtvama utočište, hranu i medicinske potrepštine. Istovremeno, Emirat naređuje svoj braći u zahvaćenim područjima da pruže svu moguću pomoć", saopćila je grupa koristeći svoje formalno ime.

Procjenjuje se da je do sada od posljedica zemljotresa poginulo blizu 300 osoba, s tim da bi taj broj mogao biti mnogo veći, s obzirom na šture informacije o žrtvama iz zabačenih brdskih teritorija Afganistana, Pakistana i Indije.