Svijet
7

Nakon zemljotresa u Afganistanu: Desetine mrtvih i povrijeđenih u cijelom regionu

Klix.ba
(Foto: EPA)
Prema za sada nepotvrđenim podacima u zemljotresu jačine 7,5 stepeni prema Richterovoj skali, koji je pogodio dijelove Afganistana, Pakistana i Indije, poginulo je najmanje 40 osoba, a više od 200 je povrijeđeno.

Prema izjavama Afganistanskih vlasti poginulo je 29 osoba, dok Pakistani Express taj broj procjenjuje na 43.

Pojedini Afganistanski mediji prenijeli su infromaciju da je najmanje 12 djevojčica poginulo u gužvi koja je nastala kada su učenici škole u provinciji Takhar potrčali izaći iz objekta nakon što su osjetili podrhtavanje.

Brojne humanitarne organizacije izrazile su svoju zabrinutost s obzirom na veliki broj raseljenih osoba u ovim zemljama.

"Situacija će biti mnogo gora za siromašne i osjetljive osobe, a pogotove za one koje su zbog raznih konflikata raseljene. Također, približava se i zima, a već sada je zabilježen značajan pad temperature zraka", za Guardian su rekli iz međunarodne humanitarne organizacije CARE.

Podsjećamo, Afganistan, Pakistan i Indiju pogodio je snažan zemljotres čiji se epicentar nalazio oko 270 kilometara od Kabula, na dubini od 213 kilometara. Ovo područje poznato je po čestim i razornim podrhtavanjima. Naime, prilikom potresa koji je Pakistan pogodio 2005. godine, poginulo je više od 80.000 ljudi.