Svijet
23

Afera "Panama Papers" mogla bi dovesti Bernija Sandersa u Bijelu kuću

Klix.ba
Za neke Amerikance Hillary Clinton je utjelovljenje globalne elite koja ima beneficije zahvaljujući šemama za izbjegavanje plaćanja poreza. Njen protivnik Bernie Sanders je sušta suprotnost. Afera Panama Papers mogla bi promijeniti mnogo toga, pogotovo za Clinton, ističe The Independent.

Otkriće da bogati i dobrostojeći ljudi čuvaju svoj novac u poreznim rajevima nije iznenađenje, ali curenje 11,5 miliona dokumenata iz panamske firme Mossack Fonesca je izazvalo oluju i vratilo problem porezne pravde u fokus. Izgleda da je afera Panama samo vrh ledenog brijega i ako bude još otkriveno o finansijskim aferama svjetskih lidera, veći će biti utjecaj na svjetsku politiku.

Odrazit će se i na predsjedničke izbore u SAD-u jer će svi kandidati biti ispitani u vezi ovog skandala. Niko neće biti pod većim pritiskom od Hillary Clinton upravo zato što je za neke Amerikance ona predstavnik globalne elite, a njen protivnik Bernie Sander sušta suprotnost.

Veliko curenje podataka izlaže vlade širom svijeta koje su namjerno ignorisale bogate ljude koji izbjegavaju plaćanje poreza. Iako Clinton nije povezana niti s jednim dosadašnjim podatkom iz ove afere, ona pripada eliti bogatih od kojih su neki beneficirali iz ovakvih radnji.

Otkriveno je da je Clinton "gurala" dogovor o slobodnoj trgovini s Panamom u isto vrijeme kada mu se Sanders glasno usprotivio navodeći upozorenje da bi to striktno ograničilo vladinu mogućnost da suzbije upitnu ili ilegalnu aktivnost. Sanders bi mogao iskoristiti u svojim govorima da je Clinton dio odgovornih i da je asistirala u nepodnošljivoj zloupotrebi sistema kroz dogovore o trgovini.

Postoji velika vjerovatnoća da će neodlučni glasači preći u Sandersov kamp. U općim izborima, favorit Republikanaca Donald Trump koji ima historiju izbjegavanja plaćanja poreza ostat će u vrućoj vodi jer Sanders ima čistu prošlost. On je jedini kandidat koji nikada nije govorio o uvjetima 1 posto naspram 99 posto. Prema ranim izbornim anketama, Sanders će izbaciti Trumpa iz utrke.

Ovo je više od borbe kandidata, ovo je borba ideja. Globalizacija, koja je povezana sa Hillary Clinton, omogućila je bogatim osobama u društvu da eksploatišu sistem dok obični radnici plaćaju za to. To se dešava decenijama, a politička porodica kao Clinton nije učinila ništa u vezi toga. Hillary nastavlja da opisuje politički platformu svojih kandidata kao nerealnu, dk bi korporacije koje plaćaju svoje poreze mogle vrlo lako finansirati Sandersove prijedloge.

Što duže skandal bude trajao, veću korist će imati Sanders. A ukoliko još neki skeleti izađu iz Clintoninog ormara, to će biti ulazna karta za Sandersa u Bijelu kuću.