Svijet
11

Advokat oca Jihadi Johna napustio slučaj

Klix.ba
Jihadi John desno
Jihadi John desno
Kuvajtski advokat koji je zastupao oca IDIL-ovog teroriste poznatog kao Jihadi John odlučio je napustiti slučaj nakon podizanja tužbe za svog klijenta.

"Odlučio sam se povući iz privatnih razloga", izjavio je Salem al-Hashash na konferenciji za medije koja je trajala svega nekoliko minuta. Detalje nije otkrio, niti je odgovarao na pitanja novinara.

Otac Mohammeda Emwazija, za kojeg se smatra da je Jihadi John, Jassem Emwazi unajmio je Hashasha prošle sedmice kako bi tužio sve one koji navodno šire lažne glasine o njegovom sinu i porodici.

Hashash je potvrdio da je predao nekoliko tužbi. On je tvrdio da zapadnjačke sigurnosne agencije nemaju dovoljno dokaza da je Mohammed Emwazi zapravo Jihadi John, koji je odgovoran za ubistva nekoliko talaca. Tvrdio je da su priče i glasine lažne i neutemeljene.

Hashash nije rekao šta će se dogoditi s tužbama sada kada se on povukao iz slučaja.

Mohammed Emwazi je rođen u Kuvajtu u porodici iračkih korijena. Njegovi roditelji su se doselili u Veliku Britaniju 1993. godine, kada su nestale nade da će dobiti kuvajtsko državljanstvo.

Emwazi je Kuvajt posjetio nekoliko puta, a posljednji put 26. aprila 2010. godine. Godinu dana kasnije mu je ulazak u zemlju zabranjen jer se njegovo ime povezivalo s napadima u Velikoj Britaniji.