{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkriveni mailovi Jihadi Johna: Imao suicidalne misli

2.3.2015. u 08:28
5
114
Otkriveni mailovi Jihadi Johna: Imao suicidalne misli
5
Otkriveni mailovi Jihadi Johna: Imao suicidalne misli
Jihadi John desno
Advokatska grupa koja je u Londonu bila u kontaktu sa Mohammedom Emwazijem poznatijim kao Jihadi John u posjedu je mailova u kojima je militant IDIL-a tvrdio da ga britanske vlasti maltretiraju.
Riječ je o periodu prije 2013. godine kada se Emwaziju gubi svaki trag, a u kojem je rođeni Kuvajćanin tvrdio kako se sistem na njega obrušio te kako mu vlasti ne dozvoljavaju da se odseli u matičnu zemlju, piše CNN.

U dopisivanju sa advokatskom grupom CAGE od koje je tražio pomoć, Emwazi je navodio kako se osjeća zarobljenim i potlačenim, a pogotovo nakon hapšenja na aerodromu kada mu je zabranjen odlazak iz zemlje.

Emwazi je u mailovima tvrdio da ima suicidalne misli, a istražitelji koji su razgovarali sa njim o navodnim problemima sa vlastima zabilježili su da je Kuvajćanin bio izuzetno paranoičan.

Ipak, radikalizacija ne može početi tako lako i nakon navodnog uznemiravanja, tvrdi Rashad Ali, direktor kontraterorističke organizacije CENTRI i član Instituta za strateški dijalog.

"Morate se pitati zašto su vlasti uopće došle u kontakt sa njim. Pratili su ga jer su sumnjali da je dio terorističke grupe koja ima za cilj priključiti se teroristima u Somaliji poznatim pod imenom Al-Shabaab", rekao je Ali.

The Guardian piše kako je Emwazi bio itekako povezan sa londonskom mrežom koja se mogla povezati sa propalim terorističkim napadom 2005. godine.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: