{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Aditiv za gorivo u spornim implantatima za grudi

S
2.1.2012. u 19:42
0
0
Aditiv za gorivo u spornim implantatima za grudi
0
Aditiv za gorivo u spornim implantatima za grudi
Aditiv za gorivo koji nije prošao zdravstvene testove korišten je u izradi implantata za grudi čija je proizvodnja u međuvremenu zabranjena, prenio je francuski radio RTL.
U izvještaju se navodi da je supstanca koja se koristi u industriji nafte i gume pronađena u jednom implantatu kompanije Poli implant proteze (PIP) koji je puknuo.

Advokat kompanije odlučno je demantovao ove navode i rekao RTL-u da ova supstanca nije industrijski, nego prehrambeni proizvod koji se stavlja u ruž za usne.

Kompanija PIP zatvorna je 2010. godine.

RTL je dao implant na hemijsku i toksikološku analizu jednom istraživaču, koji je zaključio da su silikonski implantati kompanije PIP skloni pucanju zato što sadrže materije poput siloprena i rodorskila.

Francuska agencija za zdravstvenu zaštitu od ranije je znala da sporni implantati sadrže industrijski, a ne medicinski silikon, ali ovo je prvi put da se pominje upotreba aditiva iz industrije nafte.

Testovi nisu pokazali da postoji povećan toksični rizik od implantata kompanije PIP u poređenju sa normalnim protezama za grudi. Mehanički testovi pokazali su da su omoti spornih implanta skloni pucanju, te da gel iz njihove unutrašnjosti može da iritira tkivo.

Francuski i američki stručnjaci smatraju da su žene koje ugrade bilo kakve silikonske implantate u grudi izložene neznatno većem riziku od raka.

Procjenjuje se da je sporne implante ugradilo između 300 i 400 hiljada žena u latinskoj Americi i Evropi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: