Australija
0

Aboridžini žele osnovati političku stranku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Aboridžinski aktivista izjavio je u četvrtak da želi osnovati prvu aboridžinsku političku stranku u Australiji kako bi se čuo glas prvog naroda na ovom kontinentu.

Maurie Ryan, borac za aboridžinska prava, podnio je izbornoj komisiji molbu za registraciju stranke First Nations (Prvi narodi), ocijenivši da u ovom trenutku autohtona plemena nemaju pravu podršku na političkoj sceni.

"Ima 27 političkih stranaka u ovoj zemlji i nijedna od njih ne predstavlja interese aboridžinskog naroda", izjavio je on za agenciju AFP.

Ryan, unuk slavnog borca za prava prvog australskog naroda Vincenta Lingiarija, optužio je dvije glavne političke formacije, laburiste i liberale, da održavaju "ekstremni rasizam", aludirajući na politiku održavanje reda u udaljenim aboridžinskim zajednicama.

Inicijativu, koja je u početku mobilizirala vojna sredstva, pokrenula je 2007. godine konzervativna vlada Johna Howarda, a zatim ju je slijedila većina iz lijevog centra. Ujedinjene nacije su osudile ovu politiku kao "rasističku".

Aboridžini čine samo dva posto australskog stanovništva, oko 470.000, dok ih je prije britanske kolonizacije 1788. godine bilo milion.

Marginalizirani i siromašni, imaju visok nivo nezaposlenosti, nezdrave životne uvjete i visok nivo delinkvencije. Prosječni životni vijek im je 11,5 godina kraći od ostalih Australaca.