Svijet
1

Abisov: Berkut nije ispalio ni metak na majdanu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Vođa specijalnih jedinica Berkut, koje su nove kijevske vlasti raspustile poslije krvavih sukoba, tvrdi da pripadnici tih jedinica u Kijevu "nisu ispalili ni metak", već da je u provokacije i pucnjavu bila uključena neka "spoljna sila" koja je ubijala i demonstrante i pripadnike snaga sigurnosti.

Jurij Abisov, kojeg "Russia Today - RT" predstavlja kao zapovjednika Krimske jedinice Berkut, ocijenio je u intervjuu za rusku televiziju da je ta "treća strana" koja je odgovorna za ubistva na Majdanu - "organiziran tim profesionalaca".

"U nekom trenutku, razumjeli smo da to više nije mirni protest poput onih 2004. i 2007. Ovog puta, sve se vrtjelo oko provokacija i ne samo nasilne već prljave taktike demonstranata. Dok smo mi bili nenaoružani - jer nismo imali ni neubojito oružje - plan onih koji su sve osmislili bio je da baci na koljena Berkut, da nas demoralizira i izvrši pritisak na naše ljude da promijene stranu. Ali, to se nije desilo", ispričao je Abisov.

Potom je, nastavlja, "počelo najgore - pucnjava":

"hici su ispaljeni na obje strane, ali - kao što već rekoh - mi nismo ni imali oružje. Teško je bilo razumjeti šta se dešava, ali vojnici su samo počeli da padaju na zemlju, jedan po jedan. Postalo je jasno: ljudi su umirali jer su ih pogodili meci! Ponavljam: nijedan metak nije mogao biti ispaljen od snaga Berkuta. Siguran sam da je tu bila neka vanjska sila, treća strana uključena u provokacije i smrt na obje strane. To je bio organiziran tim profesionalaca."

Abisov intervju uslijedio je poslije objavljivanja snimka prisluškivanog razgovora šefice evropske diplomatije Catherine Ashton s estonskim ministrom Urmasom Paetom, u kojem diplomate konstatiraju da su isti snajperisti u Kijevu pucali i na demonstrante i na snage sigurnosti, i da ih nije angažirao svrgnuti predsjednik Viktor Janukovič, već vođe "Majdana".