Svijet
1

Ukrajina: Uhapšeno 12 policajaca koji se sumnjiče za ubistva demonstranata

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Dvanaest pripadnika ukrajinske rasformirane interventne policije "Berkut" uhapšeno je na osnovu sumnji za pucanje na učesnike mirnih višemjesečnih antivladinih demonstranata, rekao je u četvrtak državni tužitelj.

Više od 100 osoba je poginulo, većinom od ruku policijskih snajperista, na ulicama glavog grada uoči smjene predsjednika Viktora Janukoviča 21. februara i snage "Berkuta" se smatraju odgovornim.

"Do jutros, 12 osoba je uhapšeno, a svi se sumnjiče za masovna ubistva na ulici Institutska", rekao je glasnogovornik državnog tužitelja za Reuters.

Ulica Institutska, koja vodi do kijevskog Trga nezavisnosti ili "Majdana", bila je poprište najvećeg nasilja u Ukrajini u njenoj 22-godišnjoj nezavisnosti i od tada je formalno preimenovana u Aveniju nebeskih stotinu, što se odnosi na ubijene demonstrante.

Vršilac dužnosti ukrajinskog državnog tužitelja Oleha Mahnitskog rekao je da su zatvorenici pripadnici specijalnih snaga unutar "Berkuta" koje se nazivaju "Crna jedinica".

"Policijski službenici iz ove grupe obučavani su za specijalne operacije uključujući ubijanje ljudi. Predsjednička administracija ih je nadgledala", rekao je Mahnitski za agenciju Interfax.

Krajem februara, ministarstvo unutrašnjih poslova je rasfomiralo "Berkut", čije ime znači zlatni orao i označava predatora sposobnog da brzo uhvati svoju metu.

Kasnije u četvrtak, specijalna komisija treba saslušati rezultate preliminarne istrage o ubistvima demonstranata na Majdanu.