Svijet
0

Janukovič planirao oštriji udar na demonstrante

FENA
Viktor Janukovič (Foto: Arhiv/EPA)
Viktor Janukovič (Foto: Arhiv/EPA)
Prije nego što je zbačen ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič je planirao upotrijebiti hiljade policajaca kako bi skršio proteste koji su ga na kraju srušili, pokazao je dokument objavljen na internetu.

Ukrajinski novinari prebiru hiljade dokumenata za koje kažu da su pronađeni u blizini Janukovičeve raskošne rezidencije kod Kijeva nakon što je pobjegao iz glavnog grada, a neki dokumenti su već osvanuli na internetu.

Mada se ne može potvrditi njegova autentičnost parlamentarni zastupnik Gennadij Moskal, bivši zamjenik ministra unutarnjih poslova, objavio je jedan dokument koji razrađuje pojedinosti plana da se Trg neovisnosti, kolijevka ustanka, opkoli snajperistima i puca dolje na protestnike.

Sudjelovala bi oklopna vozila i 22.000 policajaca, uključujući oko 2.000 Berkut interventnih policajaca, da je bila do kraja provedena, pokazao je dokument.

Moskal, član stranke Domovina bivše premijerke Julije Timošenko, je rekao da je objavio ovaj dokument kako bi izvršio pritisak na nove ukrajinske vlasti da privedu Janukoviča pravdi.

Najmanje 88 ljudi ubijeno je prošle sedmice u borbama vatrenim oružjem između policije i demonstranata protiv Janukoviča koji su zaposjeli Trg neovisnosti u središtu Kijeva i držali ga tri mjeseca. Neke od njih ubili su snajperisti.

Janukovič je pobjegao iz Kijeva u petak noću, a parlament ga je smijenio u subotu. Nove vlasti izdale su nalog za hapšenje zbog masovnog ubistva i Janukovič se nalazi u bijegu, prenosi Hina.