Svijet
65

Luksuz i raskoš u kojima su uživali ukrajinski moćnici

Klix.ba
Dom parlamentarca Jurija Ivanyuščenka
Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič tokom vikenda pobjegao je iz Kijeva, ostavljajući iza sebe bogatstvo i raskoš u kojima je godinama uživao. S obzirom da nema policije i obezbjeđenja mnogi su pohrlili na njegovo imanje kako bi se lično uvjerili i fotografisali luksuz.

Osim Janukoviča, u luksuznim rezidencijama su živjeli i pojedini članovi parlamenta, a i u njihove domove su ušli demonstranti.

Fotografije koje svjedoče o tome kako su vlastodršci živjeli, dok je obični narod jedva sastavljao kraj s krajem objavljene su na brojnim društvenim mrežama.

Naravno, najimpresivnije fotografije su sa Janukovičevog luksuznog imanja gdje se nalazi privatni zoološki vrt, staklenik, farma, drveni brod, plaža te garaža u kojoj osim oldtimera ima i nove luksuzne modele vozila.

Fotografije pokazuju da su u luksuzu uživali i bivši državni tužitelj Viktor Pshonka, kao i član parlamenta Jurij Ivaniščenko.

Podsjetimo, Ukrajina je izdala nalog za hapšenje odbjeglog predsjednika Viktora Janukoviča, kojeg već danima niko nije vidio.

Protesti u Ukrajini počeli su krajem novembra kada je Janukovič odbacio sporazum o udruživanju i trgovinskoj razmjeni s EU kako bi ojačao veze s Rusijom. U krvavim protestima prošle sedmice ubijeno je više desetina ljudi.

Janukovič je u subotu preko glasnogovornice poručio da je on još uvijek legitimni lider zemlje, no Parlament je izglasao njegovu smjenu, kao i prijevremene predsjedničke izbore.