Svijet
4

Abdelhamid Abaaoud planirao još jedan napad na Pariz

Klix.ba
Abdelhamid Abaaoud
Abdelhamid Abaaoud
Abdelhamid Abaaoud, kojeg su francuske vlasti identificirale kao glavnog organizatora terorističkih napada u Parizu, u kojima je poginulo 129 osoba, navodno je planirao još jedan napad u glavnom gradu. Naime, Abaaoud je imao namjeru raznijeti se u najprometnijoj pariskoj poslovnoj četvrti.

Prema riječima francuskog državng tužilaštva, Abaaoud je planirao da se zajedno sa još jednim pomagačem raznese u poslovnoj četvrti La Defense.

Kako je izjavio glavni tužilac Francois Molins, signal Abaaoudovog mobitela registrovan je na više lokacija nakon napada 13. novembra.

"Dokazi koji su prikupljeni na terenu ukazuju na to da je Abdelhamid Abaaoud planirao izvesti još jedan napad u Pariz. Prema projekciji kretanja, dobijenoj na osnovu signala njegovog mobitela, zaključili smo da su napadi trebali biti izvedeni u četvrti La Defense. Možemo samo reći da je sreća što nije izgubljeno više nedužnih života", rekao je tužilas Molins.

Podsjećamo, Abdelhamid Abaaoud ubijen je tokom policijske akcije u pariskoj četvrti Saint Denis, samo dan nakon napada u kojem je poginulo 129 osoba.

Dvadesetdevetogodišnji Belgijanac smatran je vođom organizatorom napada.