Generalna skupština UN-a
0

Abbas optužio Izrael za etničko čišćenje

FENA
Mahmoud Abbas (Foto: AP)
Mahmoud Abbas (Foto: AP)
Mahmud Abas držao je žestok govor protiv Izraela na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Optužio je jevrejsku državu za etničko čišćenje istočnog Jerusalema.

Ministar vanjskih poslova Izraela Avigdor Lieberman napustio je kongresnu salu zbog Abasovog govora, prenose u petak agencije.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u svom govoru pred Generalnom skupštinom UN-a zatražio je priznanje države Palestine i njenog naroda i optužio je Izrael za etničko čišćenje njegovog naroda.

"Izrael izdaje dozvole za izgradnju svojim naseljenicima tako da oni mogu graditi u okupiranom Jerusalemu, dok oduzima zemljište u istočnom Jerusalemu i tjera palestinski narod sa zemlje njihovih predaka. Sada, kada je 'arapsko proljeće' izrazilo njihovu želju za slobodom, vrijeme je i za 'palestinsko proljeće', vrijeme je za nezavisnost", rekao je on.

Abas je također rekao da ne želi priznati Izrael kao jevrejsku državu i da je čvrst pri tom stavu.

"Prošlo je 63 godine od Nakbe, i sada vam govorim dosta je, dosta je, dosta je. Došlo je vrijeme da palestinski narod dobije svoju slobodu, i da prestane patnja miliona palestinskih izbjeglica", dodao je on.

Podsjetio je i na globalni pritisak koji je izvršen na njega zbog želje za nezavisnošću.

"Američka vlast je poduzela sve moguće mjere protiv ovog poteza, a ipak smo izdržali i sada smo, evo, tu", dodao je Abas.

Napomenuo je i to da se Palestina neće vratiti za pregovarački stol sa Izraelom dok premijer Netanyahu ne prizna granice Palestine iz 1967. godine.