Predao zahtjev za članstvo UN
0

Abbas pozdravljen aplauzom, Izraelci napustili salu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozdravljen je burnim aplauzom dok je izlazio za govornicu u Generalnoj skupštini UN prije govora u kojem je izrazio nadu i snove svog naroda da postane punopravni član svjetske organizacije.

Pojedini članovi izraelske delegacije, uključujući ministra inostranih poslova Avigdora Libermana, napustili su salu kada je Abbas krenuo ka podijumu.

Abbas je istakao da su pregovori sa Izraelom besmisleni sve dok bude nastavljena izgradnja na teritoriji koju Palestinci žele za svoju buduću državu.

"Ta politika je odgovorna za neprestane neuspjehe međunarodnih pokušaja da se spasi mirovni proces. Ta politika takođe narušava strukturu Palestinske uprave, pa čak i samo njeno postojanje", naglasio je Abas.

Drugi talas aplauza Abbas je izazvao pokazujući kopiju zvaničnog zahtjeva za članstvo u UN.

Svojim pokušajem da dobije priznanje palestinske države Abbas je stekao veliku podršku naroda, ali je protiv toga bio njegov glavni politički rival islamistička organizacija Hamas, koja od 2007. godine pod kontrolom drži Pojas Gaze.

Premijer iz redova Hamasa Ismail Hanija optužio je danas Abbasa da se odrekao palestinskog prava da traži priznanje države u granicama prije Bliskoistočnog rata 1967. godine.