Svijet
30

Abbas: Nećemo prihvatiti omalovažavanje palestinskog pitanja

Anadolija
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas izjavio je da neće prihvatiti omalovažavanje palestinskog pitanja.

Abbas je govorio na jednoj palestinskoj televiziji povodom 50. godišnjice osnivanja pokreta Fattah, a tom prilikom se dotakao i neusvajanja nacrta odluke Vijeća sigurnosti Ujedinjenjih nacija koja bi osigurala povlačenje izraelskih snaga i stvaranje palestinske države u granicama od prije 1967. godine.

"Nećemo prihvatiti omalovažavanje palestinskog pitanja", kazao je Abbas, dodavši da će njegova zemlja nastaviti borbu za svoja prava. 

Abbas je također zahvalio SAD-u za sav uloženi napor kako bi se pronašlo rješenje palestinskog pitanja.

"Ministar vanjskih poslova SAD-a John Kerry zna da je nakon zamrzavanja mirovnih pregovora počela nezakonita izgradnja na Zapadnoj obali", rekao je Abbas. 

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija sinoć nije prihvatilo prijedlog rezolucije kojom se traži da se Izrael do 2017. godine povuče s okupirane palestinske teritorije kao i formiranje nezavisne države Palestine s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Tokom glasanja u Vijeću sigurnosti, osam zemalja je glasalo za, dvije zemlje su glasale protiv, dok je pet zemalja bilo suzdržano.

Naime, za pomenuti nacrt rezolucije glasali su Francuska, Jordan, Čile, Argentina, Čad, Luksemburg, Kina i Rusija, dok su protiv glasali Sjedinjene Američke Države (SAD) i Australija. Suzdržani su bili Velika Britanija, Litvanija, Nigerija, Južna Koreja i Ruanda.

Inače, bilo je potrebno devet glasova da bi nacrt rezolucije bio prihvaćen.