Evropska komisija
0

2011. - evropska godina volonterstva

FENA
Viviane Reding
Viviane Reding
Evropska komisija proglasila je u četvrtak 2011. Evropskom godinom volonterstva pod geslom "Volontirajte! Učinite razliku", saopćeno je iz Bruxellesa.

"Želim odati počast milionima Evropljana koji odvajaju svoje vrijeme da bi svijet bio bolji", rekla je evropska povjerenica za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo Viviane Reding.

"Duboko u svima nama leži sposobnost da priskočimo u pomoć onima u nevolji. Volontiranje jača naše temeljne evropske vrijednosti: solidarnost i socijalnu koheziju. Pokrećući Evropsku godinu volonterstva, želim prikupiti podršku za ljude koji čine razliku. Sada je vrijeme da dijelimo i nešto vratimo, da se posvetimo pomaganju pomagačima", kazala je ona.

Dobrovoljnim radom u Evropi bavi se stotinu miliona Evropljana.

Evropska godina volonterstva ima četiri glavna cilja – smanjenje zapreka volontiranju u EU-u, pomoć volonterskim organizacijama i podizanje kvalitete volonterstva, nagrađivanje i priznanje volonterskih aktivnosti te podizanje svijesti o vrijednosti i važnosti volonterstva.

Kako bi se ti ciljevi ostvarili, Komisija će poticati razmjenu iskustava među vlastima država članica i volonterskim organizacijama. Fokus će biti na obuci volontera, osiguranju kvalitete i povezivanju potencijalnih volontera i volonterskih organizacija.

Komisija će promicati nove evropske inicijative za umrežavanje kako bi potaknula prekogranične razmjene i sinergiju između volonterskih organizacija i drugih sektora, posebno poslovnog.

Tokom godine bit će organizirane i promicane stotine aktivnosti i projekata. Na evropskom nivou oni uključuju turneju volontera po državama članicama radi promicanja njihova rada, grupu 27 reportera volontera koji će pratiti rad 54 volonterske organizacije i o tome pripremiti medijske izvještaje iz kojih će se na kraju godine izraditi dokumentarac te četiri tematske konferencije posvećene ključnim pitanjima volonterstva, prenosi Hina.