CPJ
0

2009. dosad najsmrtonosnija godina za novinare

FENA
Zbog ubistva 30 novinara prošlog mjeseca na Filipinima ova je godina dosad najsmrtonosnija za novinare, objavio je u četvrtak Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

U ovoj je godini ubijeno 68 novinara, 24 više nego u 2008., objavio je CPJ, međunarodna organizacija za zaštitu medijskih sloboda sa sjedištem u New Yorku.

"Tri četvrtine njih ubijeno je namjerno, zbog posla koji obavljaju, a 85 posto tih ubistava nije riješeno i krivci nisu izvedeni pred lice pravde", izjavio je zamjenik direktora organizacije Robert Mahoney.

Do novembra, kada je u pokolju u filipinskoj provinciji Maguindanao ubijeno 57 ljudi, među kojima je bilo 30 novinara, 2009. godina je izgledala kao godina u kojoj će biti zabilježen pad ubistava novinara. No, pretvorila se u najpogubniju. Dosad je najviše novinara ubijeno 2007. godine, njih 67.

Druga najsmrtonosnija zemlja za novinarsku profesiju bila je Somalija, u kojoj je ove godine ubijeno devet novinara. Četvero ih je ubijeno u Pakistanu, a troje u Rusiji. Po dvoje ih je izgubilo živote u Meksiku i Šri Lanki.

Ostale zemlje u kojima su novinari bivali ubijeni su Afganistan, Kolumbija, Salvador, Indonezija, Kina, Madagaskar, Nepal, Nigerija, palestinska područja i Venecuela.

Među ubijenima 56 posto ih je iz pisanih medija, prenijela je Hina.