Svijet
69

13 godina od napada na SAD: Tragični dan čije posljedice još uvijek osjetimo

Piše: I. P.
Na današnji dan prije 13 godina svijet je zaprepašteno svjedočio terorističkim napadima na Sjedinjene Američke Države u kojima je živote izgubilo 2.977 osoba.

Jedanaestog dana septembra 2001. godine 19 otmičara oteli su četiri putnička aviona u letovima prema destinacijama na američkoj zapadnoj obali. Teroristički napad koji je rezultirao pogibijama građana u New Yorku, Washingotnu i okolini Shanksvillea u Pennsylvaniji orkestrirao je Osama bin Laden, tadašnji lider Al-Kaide.

U New Yorku život su izgubile 2.753 osobe kada su teroristi dva oteta aviona usmjerili u tornjeve blizance Svjetskog trgovačkog centra uništivši pri samoubilačkom napadu nekoliko zgrada u Donjem Manhattanu.

Treći avion je srušen na Pentagon u Washingtonu pri čijem udaru je život izgubilo 184 ljudi, a četvrti putnički avion nije dostigao svoju metu srušivši se u polju nedaleko od grada Shanksvillea pri čemu je poginulo 40 osoba.

Foto: AFP
Foto: AFP

Ostaci žrtava u napadima se identificiraju i dan danas, sa posljednjom žrtvom otkrivenom tek 5. jula 2013. godine. Smatra se da je čak 40 pronađenih ostataka žrtava još uvijek neidentifikovano, a ostaci nekih nepoznatih žrtava danas su položeni u Memorijalnom centru koji se nalazi na mjestu tornjeva blizanaca WTC-a.

Smatra se da je organizacija napada koštala 500.000 dolara, a ekonomska šteta u 2 do 4 sedmice nakon napada iznosila je čak 123 milijarde dolara. Materijalna šteta uzrokovana napadima procijenjena je na 60 milijardi dolara.

Svojevrsna tačka na "i" stavljena je 2. maja 2011. godine likvidacijom nalogodavca napada Osame bin Ladena u njegovoj kući u Pakistanu. Simbolični kraj nije značio i završetak globalnog rata protiv terorizma.

Foto: AFP
Foto: AFP

Jutro 11. septembra zauvijek je promijenilo vanjske politike mnogih zapadnih država, a posebno onu SAD-a koji je u nekoliko narednih godina pokrenuo dva rata na Bliskom istoku. Ova dva rata koštala su preko tri triliona američkih dolara i skoro 7.000 života američkih građana.