{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


10.000 ružičastih balona za mir u Kabulu

S
25.5.2013. u 10:38
1
3
10.000 ružičastih balona za mir u Kabulu
1
10.000 ružičastih balona za mir u Kabulu
Foto: AFP
Stanovnike Kabula jutros je, umjesto uobičajenih zvukova eksplozija i pucnjave, dočekao javni umjetnički projekat u okviru kojeg su im volonteri podijelili 10.000 ružičastih "balona za mir".
Akciju je organizovao Jazmani Arboleda, 31-jednogodišnji konceptualni umjetnik iz SAD. Ovaj projekt neobičan je pokušaj da se u grad opterećen višedecenijskim sukobima unese malo kreativnosti i vedrine.

Događaj nije bio najavljen, a akcija je izvedena samo nekoliko časova poslije velikog talibanskog napada na sjedište Međunarodne organizacije za migracije u centru Kabula.

U tom napadu ubijeni su jedan policajac i petorica militanata. Snage bezbjednosti u narednim satima su progonile napadače, a gradom je odjekivala pucnjava, prenio je AFP.

Foto: AFP
Foto: AFP


"Razmišljao sam da otkažem akciju, ali su volonteri insistirali da je nastavimo. Mogao sam da čujem detonacije iz svoje kuće, ali svi su to ignorisali i obavljali završne pripreme", izjavio je Arboleda.

Volonteri su rekli da se ovo stalno dešava u njihovom gradu, ali da oni moraju da nastave svoje živote.

"To što su ljudi prihvatili ovu akciju pokazuje koliko kreativnosti, pozitivnosti i ljubavi ovdje postoji uprkos svemu", rekao je Arboleda.

Više od 100 mladih stanovnika Kabula i studenata jutros su dijelili ružičaste balone radnicima, kupcima i porodicama na ulicama glavnog grada.

Arboleda je slične akcije organizovao u kenijskom Najrobiju, indijskom Bangaloru i japanskom gradu Jamagučiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: