BiH
0

U Sarajevu akcija čišćenja duha i okoline "Metlom protiv nasilja"

Klix.ba
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, u saradnji s Institutom za razvoj mladih KULT i NVO Demokratski omladinski pokret, uz podršku Općine Novo Sarajevo, u subotu 27. aprila 2013. godine sa početkom u 10:00 sati organizira proljetnu akciju čišćenja duha i okoline pod nazivom "Metlom protiv nasilja“.

Cilj akcije je okupiti mlade ljude koji će kroz druženje i simboliku čišćenja Vilsonovog šetališta dati doprinos kako za lokalnu zajednicu, tako i za sebe i svoje vršnjake. Mladi će tom prilikom poslati poruku da nasilje nije rješenje te da timskim radom u zajednici i za zajednicu možemo unijeti pozitivne promjene u naše društvo.

Partneri akcije su Hastor fondacija, koja će se pridružiti s više od stotinu svojih stipendista, Coca-Cola, te UG "Ruke - Let's do it – Očistimo Zemlju za 1 dan“, koji će koordinirati akcijom čišćenja, te Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Akciji će se pridružiti Vijeće mladih Kantona Sarajevo te općinska vijeća mladih, kao i organizacije MO.BA, MreVUKS - Mreža vijeća učenika KS, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II, AISEC Sarajevo, polaznici/polaznice obuke Aktivni građani, Udruženje za kulturu Novo Sarajevo, Udruženje kulture mira, udruženje Connect i druge organizacije i udruženja.

Početak programa je predviđen za 10:00 sati kod otvorene pozornice na Vilsonovom šetalištu. Nakon akcije čišćenja, za učesnike i posjetioce sviraju mladi sarajevski bendovi "Strava škola“, "Sniženo vladanje“ i bend Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), saopćeno je iz press službe Vlade KS.