BiH
197

Građani iz cijele BiH u subotu ujedinjeni u jednoj misiji: Očistiti okoliš

Piše: M. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Više od 100.000 bh. građana iz 110 općina BiH ujedinit će se u subotu u misiji "Let's do it - očistimo zemlju za jedan dan".

Predstavnici nevladinih organizacija, institucija vlasti, međunarodnih institucija, studenti, đaci i svi građani izaći će na lokacije širom BiH i zajedno ih očistiti od smeća. Cilj akcije je, pored sakupljanja otpada, napraviti upotpunjeni registar svih ilegalnih deponija otpada u BiH, ukloniti najmanje 20.000 tona otpada iz prirodnog okruženja te podići svijest i educirati javnost o zaštiti životne sredine.

"Uposlenici UNDP-a će biti aktivni učesnici ove akcije i čistit ćemo prostor oko UN-ove zgrade do Muzeja. Izuzetna nam je čast što smo dio projekta, a s obzirom na to da je volonterizam osnovna polaznica UN-ovih organizacija to se na neki način i podrazumijevalo. Ovo će biti odličan uvod za obilježavanje Svjetskog dana okoliša, koje će trajati od 2. do 5. maja, a Sarajevo je ove godine i domaćin konferencije", rekao je Sanjin Avdić, šef za energiju i okoliš u UNDP-u.

Akcija "Let's do it - očistimo zemlju za jedan dan" je najveća volonterska akcija u historiji BiH posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća i zelenih površina. Projekt se realizira drugu godinu zaredom u okviru globalne akcije čišćenja cijele planete "Let's do it World", a nositelji projekta su udruženja "Ruke" iz Sarajeva i "Mozaik prijateljstva" iz Banje Luke.

"Zatvorite oči i maštajte o drugačijoj BiH kao zemlji u kojoj nema mržnje, već svi zajednički rade, gdje građani s državnim institucijama rade za dobrobit države - to nije san, to je stvarnost koja će se desiti 18. maja. 'Let's do it' ne postoji samo radi čišćenja, već i da bismo ljudima vratili nadu da ova zemlja može biti drugačija i bolja", rekao je Božidar Mihajlović, predsjednik Udruženja "Ruke".

U akciji će učestvovati hiljade mladih ljudi. Među njima je i učenik šestog razreda Osnovne škole "Džemaludin Čaušević" Armin Pribija.

"Zadovoljstvo mi je što ću sa svojim drugovima dati doprinos u čišćenju okoliša. Mi ćemo čistiti prostor oko naše škole. Poručio bih svima da čuvaju prirodu jer je ona dio nas. Očuvajmo prirodu za bolje sutra", rekao je Pribija.

Volonteri će se početi okupljati u 10.00 sati, a akcija će trajati do 16.00 sati.

"Jedna trećina stanovnika BiH ne koristi komunalne usluge, što znači da smeće odlažu na nelegalne deponije. Smeće ne samo da narušava izgled jedne zemlje, već i zdravlje ljudi. Možda mi ne možemo izgraditi nebodere poput onih u New Yorku, fabrike poput onih u Njemačkoj, ili učiniti da naš standard bude kao u Švedskoj, ali zato možemo da čuvamo i vrednujemo prirodna dobra koja su nam povjerena i uklonimo otpad iz prirodnog okruženja", izjavio je Milan Gligorić, predsjednik Udruženja "Mozaik prijateljstva".

Ovogodišnjoj akciji priključit će se i uposlenici Delegacije EU, Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Ministarstva za prostorno uređenje i ekologiju RS.

"Zaštita okoliša jedno je od izuzetno važnih pitanja za EU. Ovakvi događaji daju mogućnost mladim ljudima da izađu na scenu i budu aktivni učesnici, ne samo posmatrači, a ovo je ujedno šansa za sve građane da preuzmu odgovornost i zajedno rade za dobro svoje zemlje i društva", rekao je Andy McGuffie, direktor komunikacija Delegacije EU.

Generalni pokrovitelj ove akcije je HT Eronet, čiji će uposlenici također biti dio akcije.

Svi građani BiH pozvani su da se priključe akciji u subotu i doprinesu čišćem i ljepšem okolišu.