Tel Aviv
0

10.000 Izraelaca u protestnom maršu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Više od 10.000 Izraelaca učestvovalo je u ponedjeljak u protestnom maršu u užem centru Tel Aviva, u znak solidarnosti s porodicom otetog izraelskog vojnika Gilada Shalita koga palestinski ekstremisti drže više od četiri godine u pojasu Gaze.

Današnji "izliv" podrške porodici Shalit pokazuje veliki značaj dvanaestodnevne kampanje širom Izraela u cilju podizanja svijesti o položaju tog vojnika, uz zahtjev za njegovo oslobođenje, dok će završni protest biti ove nedjelje u Jerusalemu, prenosi AP.

Shalita (23) palestinski ekstremisti drže u pojasu Gaze od juna 2006. godine. On je otet u prekograničnom napadu na jednu vojnu bazu na jugu Izraela, koji je izveden kroz tunel.

Međutim, izraelska vlada nema namjeru da popusti pod pritiskom javnosti u pregovorima s Hamasom oko puštanje Shalita, u zamjenu za hiljadu palestinskih zatvorenika.

Agencije navode da zvaničnici oklijevaju da oslobode neke palestinske zatvorenike koje Hamas traži, jer su oni direktno bili umiješani u smrtonosne napade na Izraelce.