{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Izrael daje 1.000 palestinskih zatvorenika za Gilada Shalita"

F
1.7.2010. u 20:09
0
31
"Izrael daje 1.000 palestinskih zatvorenika za Gilada Shalita"
0
"Izrael daje 1.000 palestinskih zatvorenika za Gilada Shalita"
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Izrael će osloboditi 1.000 palestinskih zatvorenika ukoliko Hamas oslobodi Gilada Shalita, vojnika zarobljenog prije četiri godine, izjavio je u četvrtak premijer Benjamin Netanyahu.
U obraćanju naciji, Netanayahu je izjavio kako Izraelci žele Shalita nazad ali da ta zemlja ne može "platiti svaku cijenu" jer je ranija praksa pokazala da su brojni oslobođeni Palestinci ponovo vršili napade na Izrael.

- Ponuda njemačkog posrednika koju smo prihvatili poziva na oslobađanje 1.000 terorista. To je cijena koju sam spreman platiti da vratimo Gilada kući. Odobravam sporazum koji je spreman za trenutnu provedbu, izjavio je Netanyahu, prenosi Reuters.

Mediji su javili da je on govorio o 1.000 palestinskih zatvorenika u zamjenu za Shalita, iako do četvrtka nije bilo zvanične potvrde s izraelske strane.

Netanyahu je, ipak, izjavio kako neće udovoljiti bilo kojim zahtjevima Shalitovih tamničara.

- Ima cijena koje, međutim, nisam spreman platiti i one nisu uključene u ovaj sporazum, kazao je Netanyahu.

- Odlučan sam u dva osnovna principa: prvi princip je da opasni teroristi neće biti vraćeni u područja Judeje i Samarije (Zapadnu obalu) odakle bi mogli naškoditi izraelskim građanima, kazao je on.

Druga sporna tačka, kako je rekao Netanyahu, su "vodeći teroristi" koji neće biti oslobođeni jer kada budu pušteni iz zatvora, oni će značajno osnažiti Hamasovo rukovodstvo i dati veliku podršku novim terorističkim napadima".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: